27.01.2021, 08:06

"Обережно, пестициди!": Названо найбільш забруднені овочі та фрукти

Названы самые загрязненные овощи и фрукты

Овочі та фрукти є джерелами вітамінів та мінералів, проте екологи радять ставитися з обережністю до деяких з них. Вчені склали список з 12 продуктів, в яких було виявлено найбільше залишків пестицидів.

Фахівці з американської організації з вивчення забруднення сільськогосподарських культур Environmental Working Group (EWG) назвали 12 найбільш забруднених пестицидами продуктів, повідомляє Час Пік.

Згідно з дослідженнями, найбільшу тривогу викликають фрукти та овочі, які не мають твердої шкірки, яка могла б перешкоджати попаданню забруднюючих речовин у м'якоть плоду.

"Осторожно, пестициды!"

За даними EWG, найбільш забрудненими овочами виявилися шпинат, капуста, помідори, селера та картопля. Найбільш "брудними" фруктами визнані полуниця, нектарини, яблука, виноград, персики, черешня, груші. 

Більше 90% зразків полуниці, яблук, вишні, шпинату, нектаринів та капусти дали позитивний результат на наявність залишків двох або більше пестицидів, зазначено у документації. 

Свої висновки екологи роблять на основі даних про вивчення хімічного складу продуктів харчування, що публікуються Міністерством сільського господарства США. Для інших країн список найбільш "брудних" овочів та фруктів може трохи відрізнятися.

Як відзначають екологи, результати дослідження не означають, що потрібно зовсім відмовлятися від вживання названих продуктів. Просто, перш ніж вживати їх в їжу або готувати, їх треба ретельніше мити.

Найбільш ефективно пестициди з поверхні овочів та фруктів видаляє розчин звичайної харчової соди. Для цього потрібно додати в воду соду в співвідношенні 1:100. Потримати в розчині продукти 12-15 хвилин, все ретельно змити, і можна вживати. 

Також фахівці з EWG склали список з 15 продуктів, до якого увійшли овочі та фрукти з найменшим вмістом залишків пестицидів. До нього увійшли авокадо, диня, ананаси, папайя, ківі, диня, канталупа, кукурудза, горошок, цибуля, баклажани, спаржа, білокачанна капуста, цвітна капуста, брокколі, гриби.

"Осторожно, пестициды!"

Довідка: Environmental Working Group ( EWG) - це американська група активістів, яка спеціалізується на дослідженнях та пропаганді в області сільськогосподарських субсидій, токсичних хімікатів, забруднювачів питної води та корпоративної відповідальності. EWG - некомерційна організація.

Пестициди - хімічні засоби, що використовуються для боротьби з шкідниками та хворобами рослин, а також з різними паразитами, бур'янами, шкідниками зерна та зернопродуктів, деревини, виробів з бавовни, вовни, шкіри, з ектопаразитами домашніх тварин, а також з переносниками небезпечних захворювань людини та тварин.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк