24.02.2021, 18:05

Коли вже можна буде отримати вакцину: прогнози та факти

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Попри обіцянки чиновників, початок вакцинації від коронавірусу в Україні так і не стартував 15 лютого. Водночас низка країн Європейського Союзу почали щеплювати своїх громадян ще у грудні минулого року. Коли ж нарешті вакцинуватимуть українців, якою вакциною та що кажуть у Міністерстві охорони здоров’я – читайте у матеріалі umn.ua.

Коли українцям обіцяли препарат від коронавірусу

Головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю «BBC Україна» заявляв, що вже у середині лютого українці отримають перші партії доз вакцин від COVID-19. Тоді заступник очільника МОЗ зазначав, що доставлянню вакцин до України можуть завадити лише форс-мажорні ситуації – дорожньо-транспортна пригода з препаратом, непогода, через яку літак з дозами не вилетить тощо.

Чому вакцинація не розпочалася в обіцяні терміни

Очікувалося, що першими Україна отримає 117 тисяч доз вакцин виробництва BioNTech/Pfizer у рамках глобальної ініціативи для імунізації людей проти COVID-19 COVAX. Однак, за словами Віктора Ляшка, цього не сталося через те, що Pfizer змінив умови для COVAX.

Коли зрештою до України надійде вакцина та якого виробника

Після зриву з доставленням до України у середині лютого препарату BioNTech/Pfizer, пізно ввечері 18 лютого міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що вилітає до Індії. За його словами, серед цілей поїздки – бажання домовитися про постачання додаткових об’ємів доз вакцин CoviShield виробництва Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZenecа з потужностями в Індії. Окрім того, Степанов зазначив, що має намір проконтролювати відправлення першої партії щеплень до України.

Уже 21 лютого у Фейсбуці голова МОЗ виклав відео з вантажем, у якому нібито дози вакцин CoviShield від COVID-19, які відправлять до України. Він зазначив, що днями 500 тисяч доз препарату літаком через Стамбул доставлять до України. Під час транспортування щеплень будуть дотримані необхідні температурні режими.

Окрім того, Степанов під час поїздки до Індії домовився, що Україна отримає додаткові 5 мільйонів доз (усього 15 мільйонів) американської вакцини NovaVax від найбільшого у світі виробника щеплень Serum Institut. Постачання планують на липень 2021 року.

Кого першим вакцинуватимуть

Наприкінці грудня 2020 в Україні затвердили план вакцинації населення, згідно з яким було передбачено чотири етапи щеплення, перший з яких мав розпочатися у січні. Однак, уже 29 січня в Україні представили новий календарний план з безкоштовної вакцинації від COVID-19 на 2021 рік. Відповідно до плану, спочатку будуть щеплювати медиків стаціонарних відділень COVID-19 та військовослужбовців у зоні операції Об’єднаних сил.

Також у МОЗ повідомили, що у день розвезення вакцину отримають шість областей (Полтавська, Житомирська, Черкаська, Чернігівська, Вінницька, Київська) та місто Київ. В інші регіони завезуть препарат наступного дня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк