09.03.2021, 22:48

Найдавніша пожежа на Землі: Гора в Австралії безперервно горить уже 6000 років

Марина Началова | Всі новини автора

Найдавнішій пожежі на планеті Земля, яка досі горить, близько 6000 років. Вона знаходиться в штаті Новий Південний Уельс в Австралії.

Біля населеного пункту Вінген знаходиться гора висотою 653 метри, яка так і називається - Палаюча гора, повідомляє Час Пік з посиланням на ЗМІ.

На цій горі ви не побачите яскраве полум'я: тліє вугільний пласт, який знаходиться під горою на глибині близько 30 метрів. З тріщин у грунті безперервно виходять клуби диму, а на поверхні можна побачити обгорілі дерева. Рослинність на горі дуже бідна: через тисячолітнє горіння грунт став малопридатним для зростання.

У минулі століття вважали, що ця гора є вулканом, і приблизно до середини 19-го століття Палаюча гора вважалася єдиним активним континентальним вулканом в Австралії. Але пізніше було встановлено, що пласт вугілля під горою загорівся природним шляхом близько 6000 років тому, і з тих пір його тління не припиняється. Можливо, причиною загоряння став удар блискавки або лісова пожежа.

Підземна пожежа просувається приблизно на 1 метр в рік. За тисячі років вона подолала відстань у декілька кілометрів: зараз вигоріла область простягається на 6,5 кілометрів від місця нинішнього горіння. На сьогоднішній день тліє область площею не більше 100 квадратних метрів.

Насправді, вчені стверджують, що підземні пожежі - не така вже й рідкість, і зараз у світі тліє близько тисячі вугільних пластів. Але Палаюча гора в Австралії є дійсно найдавнішою з пожеж на нашій планеті.

Дивіться ще: Біля берегів Шотландії зняли, як величезний корабель "літає в небі"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: