21.03.2021, 18:48

Гра підсвідомості: що означають 12 найпоширеніших страшних снів

Марина Началова | Всі новини автора
ночной кошмар

Майже кожна людина хоча б раз у житті бачила страшний сон, а деяких нічні кошмари переслідують регулярно. Неприємні сновидіння можуть стати справжніми тортурами і причиною безсоння, а можуть підказати, що в житті потрібно щось змінити.

Психологи кажуть, що за допомогою снів наша підсвідомість намагається вказати на проблеми в реальності, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Цікаво, що сценарії нічних кошмарів у багатьох людей схожі. І кожен з них може сигналізувати про певну проблему.

1. Переслідування

Уві сні ви намагаєтеся втекти від когось або чогось.

Такі сновидіння безпосередньо відображають неспокій і страх наяву. Ви явно хочете від чогось втекти: розірвати токсичні відносини, кинути нецікаву роботу або піти з навчального закладу, переїхати з неприємного місця. Також подібні сни можуть говорити про прагнення кинути шкідливі звички або побороти комплекси. Як людина поводить себе при переслідуванні уві сні - відображає, як вона буде долати труднощі в реальності.

2. Насильство

Ви бачите уві сні бійку або вбивство - при цьому ви можете виступати як в ролі жертви, так і в ролі злочинця.

Такі сни говорять про сильні емоції, які вирують всередині, але виплеснути їх з якоїсь причини ви не можете. Побачивши сон з таким сценарієм, потрібно знайти спосіб все ж виплеснути те, що накопичилося.

3. Заблукати уві сні

Темний ліс, лабіринт або будівля, з якої ви не можете знайти вихід.

Ті, хто бачать такі сни, як правило, і в житті не можуть знайти вихід з якоїсь ситуації або зазнають труднощів з прийняттям рішень. Кошмар може повторюватися до тих пір, поки ви не візьмете себе в руки і не зупинитеся на якомусь рішенні, або поки не знайдете підтримку зі сторони.

4. Запізнення

Уві сні ви усвідомлюєте, що запізнилися на роботу, важливу зустріч, іспит, поїзд і т.п.

Такі сни переслідують людей з підвищеною тривожністю, які бояться невдач і покарань за якісь проступки. Щоб позбутися кошмару, доведеться попрацювати над собою і усвідомити, що повсякденні труднощі і помилки - це не кінець світу, а шанс стати краще.

5. Небіжчик

Вам сняться померлі родичі, знайомі або кумири.

Такі сни нормальні після пережитої втрати. Але якщо це триває надто довго - ймовірно, ви не можете змиритися з втратою і відпустити людину, час якої в цьому світі минув.

Бувають також сни про людей, які померли, але ви не були з ними близькі і їхня смерть не була для вас серйозною травмою. Психологи вважають, що такі сновидіння можуть свідчити про підсвідому неготовність розпрощатися з якимось явищем у своєму житті, яке заважає вам рухатися вперед.

6. Випадання зубів

Уві сні у вас кришаться, випадають, кровоточать зуби.

Якщо в реальності ніяких проблем із зубами немає, то такий сон може означати невпевненість. Людина вважає, що не справляється з покладеними на неї обов'язками або відчуває, що життя йде не в тому напрямку. Також можливі комплекси з приводу зовнішності, соціофобія.

7. Падіння з висоти

Уві сні ви падаєте з моста, хмарочоса, літака і т.д.

У багатьох виникає відчуття падіння при засипанні, що пов'язано зі складними процесами, які відбуваються в мозку в цей момент. Особливо часто таке явище відбувається при сильній втомі та у людей, схильних до стресів. Якщо ж ви бачите саме сон, де падаєте з висоти, то, швидше за все, ви боїтеся втратити контроль над якоюсь ситуацією.

8. Втрата голосу

Вам сниться, що в ситуації небезпеки ви не можете кричати і кликати на допомогу.

Такі сни мають під собою фізіологічну підоснову. Фахівці називають це ефектом сонного паралічу: в фазі швидкого сну мозок починає активно працювати, а тіло ніби паралізоване. З пробудженням це, як правило, проходить, але у деяких людей тіло може залишатися знерухомленим кілька хвилин після пробудження. Сонний параліч не вважається захворюванням, але при частих повторах може знадобитися консультація лікаря.

9. Тонути уві сні

Вам сниться, що ви занурюєтеся у воду і не можете виплисти на поверхню, не вистачає повітря.

Перш за все потрібно переконатися, що немає проблем з органами дихання: відчуття браку повітря уві сні може виникати, наприклад, при розвитку астми. В інших ситуаціях кошмар про утоплення може свідчити про тривожність, страх втратити роботу, статус в суспільстві. Також подібні сни сняться людям, які звалили на себе безліч турбот і не можуть з них "виплисти".

10. Опинитися голим на публіці

Уві сні ви опиняєтеся в громадському місці оголеним або в нижній білизні.

Такий сон може говорити про страх видати оточуючим якісь секрети: одяг в даному сні символізує психологічну "броню", за якою людина приховує все найпотаємніше. Також сон може свідчити про низьку самооцінку, почуття провини або сорому за щось.

11. Поломка техніки

Уві сні у вас ламається телефон, комп'ютер або інша необхідна техніка.

Життя сучасної людини настільки залежить від електронних пристроїв і інтернету, що вихід з ладу техніки вже став окремою фобією. Сни про це свідчать про залежність людини від засобів комунікації. Можливо, сновидець зазнає труднощів у спілкуванні з людьми або в роботі - в залежності від того, для яких цілей використовується техніка.

12. Комахи

Уві сні вас оточують полчища комах.

Такий неприємний сон говорить про не менш неприємні емоції, які доводиться переживати в даний час. Це може бути і розгубленість, і страх, і негативна самооцінка, і почуття провини. І найчастіше ці емоції пригнічуються, заганяються всередину. Після кошмарного сну про комах слід подумати, що не дає вам спокою і отруює життя, і знайти цьому вихід.

Читайте ще: Шукайте в гаманцях: цінні 10 копійок України, які можна продати за пристойні гроші

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: