29.03.2021, 09:35

Цікавий факт: Що з'явилося раніше: курка або яйце?

Ольга Романец | Всі новини автора
интересный факт

Що з'явилося раніше: курка або яйце? Це питання хвилює багатьох ще з давніх часів. Вчені довго не могли визначитися, але в підсумку відповідь була дана.

Час Пік розповість, що з'явилося першим і що на цей рахунок думали відомі філософи.

Теорія біологів

З точки зору теорії Дарвіна і сучасних біологів, яйце з'явилося першим. Справа в тому, що особина, яка з роками еволюціонувала в курку, не могла з'явитися сама по собі: зародження життя відбувається саме в яйцеклітині.

Як відомо, за допомогою яєць розмножувалися плазуни, а птахи походять саме від них.

Вчені припускають, що в якийсь момент всередині яйця сталася мутація і на світ з'явилася істота, подібна курці. Поступово вигляд істоти змінювався, що призвело до появи сучасної курки.

На даний момент найпершим птахом в історії визнається Asteriornis maastrichtensis. Вона жила 66 млн років тому в Крейдяному періоді та, імовірно, стала предком всіх сучасних птахів.

Що з цього приводу думали філософи

Аристотель вважав, що яйце не може з'явитися без птаха. Однак і птах не може народитися без яйця. Значить, обидва явища виникли одночасно.

Платон же зазначав, що ідея яйця в тому, щоб з'явилася курка, а не навпаки. Значить, хтось створив яйце, а з яйця вже народилася матеріальна птиця.

В цілому думки філософів схожі з науковою точкою зору. Більшість з них вважали, що спочатку з'явилася якась істота, яка знесла яйце, а вже з нього народилася знайома всім курка. Таким чином, першим було яйце.

курица или яйцо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: