04.04.2021, 23:05

Никонов день: прикмети на 5 квітня, що можна і не можна робити

Марина Началова | Всі новини автора

5 квітня православна церква вшановує пам'ять ігумена Києво-Печерської лаври Никона Печерського. У народі цей день було прийнято присвячувати прибиранню будинку, також велику увагу приділяли м'яті.

У Никонов день прибиранням займалися як в домі, так і в саду, повідомляє Час Пік.

Господині викидали сміття і непотріб з дому, витрушували постільну білизну, наповнювали матраци новою соломою, намивали всі поверхні - підлоги, столи, лавки, полиці. Меблі та підлогу натирали настоєм сушеної м'яти: після цього поверхні блищали і приємно пахли. А ще наші предки вірили, що настій м'яти може вигнати з дому нечисть. Для вигнання нечистої сили також в цей день білили піч.

М'ята в Никонов день була і на столі: її додавали в пряники, квас, медовуху, заварювали чай.

Після ретельного прибирання люди йшли в лазню, куди теж брали м'яту: відваром піддавали пару, сушену траву розсипали по полицях. Така лазня надійно захищала від простудних захворювань.

5 квітня заборонялося залишати будинок неприбраним: вважалося, що в брудній оселі буде завжди жити бідність. Цього дня не перебирали крупу: це дійство також могло накликати грошові проблеми. За повір'ям, на Никона не можна шити, в'язати, вишивати, ткати - так нібито можна прив'язати до себе нещастя. Забороняється в цей день смітити в будинку і на вулиці, обманювати, тримати гроші на видному місці. Є прикмета, що не можна на Никона фарбувати волосся, щоб не накликати на себе невдачі в коханні. Також не можна спати на чужій подушці - це може притягти на сплячого негативні думки іншої людини.

Раніше люди помічали, що якщо 5 квітня прогримить перший грім, а сніг ще не розтанув, то буде холодне літо. Теплий Никонов день обіцяв спекотне літо. А якщо зграя ворон неспокійно літає з місця на місце - варто було чекати хуртовини.

Читайте ще: Не ховайте пуховики: на Благовіщення в Україну прийде циклон зі снігопадами і дощами

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк