26.04.2021, 09:39

Кінопремія "Оскар": цікаві факти про найстарішу в світі церемонію вручення нагород

Ольга Романец | Всі новини автора
Оскар

Кінопремія "Оскар" - найстаріша в світі церемонія вручення нагород в області розваг. Вона є однією з найвищих нагород, які можна отримати в кінобізнесі.

Цього року 93-а церемонія нагородження премії "Оскар" відбулася в ніч з 25 на 26 квітня в Лос-Анджелесі.

Час Пік зібрав для вас найцікавіші факти з історії престижної кінопремії.

Назва кінопремії

Достовірно не відомо, звідки пішла назва "Оскар". Одна популярна історія говорить, що бібліотекар і майбутній виконавчий директор Академії Маргарет Херрік помітила, що статуетка схожа на її дядька Оскара. Це прізвисько було офіційно прийнято Академією тільки в 1939 році.

Намалювали від нудьги

Висота статуетки, яку вручають на кінопремії - 34 см, Вага - 3,85 кг. Виготовлена вона зі сплаву британія і покрита золотом. Вона зображує лицаря з мечем, що стоїть на стрічковій бобіні. Згідно з легендою, творець образу "Оскара" Седрік Гіббонс накидав його ескіз в блокноті під час одного з нудних зборів.

Оскар

Найперший володар "Оскара"

Перша людина, яка отримала премію "Оскар", навіть не була присутня на церемонії вручення. Ним став Еміль Яннінгс, лауреат премії за кращу чоловічу роль 1927-28 років.

Хто отримав найбільше "Оскарів"

Найбільше статуеток кінофестивалю отримав Уолт Дісней. Перший - в 1932 році за мультфільм із серії про Міккі-Мауса. Наступні номінації він отримував майже щороку, а всього отримав премію 26 разів.

Оскар

Посмертна нагорода

Завдяки ролі у фільмі "Темний лицар", актор Хіт Леджер отримав статуетку за кращу чоловічу роль другого плану посмертно. Фантастичний трилер про протистояння Бетмена і Джокера вийшов на екрани через півроку після смерті актора. Крім того, посмертну нагороду отримав також і сценарист Сідні Говард за фільм "Віднесені вітром" (1939).

Переможець, який ніколи не був номінований

Єдиним лауреатом премії "Оскар", який переміг, але так і не був офіційно номінований, був Хел Мор за кращу операторську роботу за фільм "Сон в літню ніч" (1935). Мор був першою і єдиною людиною, яка перемогла в голосуванні за записом.

Переможці, які відмовилися від нагороди

Премія "Оскар" - одна з найвищих нагород, які можна отримати в кінобізнесі. Тим не менш, 3 людини відмовилися від цієї честі.

Найпершою людиною, яка відмовилася від "Оскара", був Дадлі Ніколс. Ніколс, який отримав найкращий сценарій за фільм "Інформатор" (1935), бойкотував церемонію вручення премії "Оскар" через триваючі конфлікти між Академією і Гільдією письменників.

За драматичне зображення генерала Другої світової війни у фільмі "Паттон" (1970) Джордж Скотт отримав премію "Оскар" за кращу чоловічу роль. Скотт відмовився від цієї честі, заявивши, що церемонія нагородження була "двогодинним м'ясним парадом".

Марлон Брандо також відмовився від своєї нагороди за кращу чоловічу роль у фільмі "Хрещений батько" (1972) через дискримінацію по відношенню до корінних американців з боку США і Голлівуду.

Оскар

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк