14.05.2021, 08:42

9 неймовірних корисних винаходів, про які ви не знали: фото

Марина Началова | Всі новини автора
изобретения

Технічний прогрес не стоїть на місці, а навпаки, прискорюється з кожним роком. Кращі людські уми продовжують винаходити корисні речі, однак про деякі розробки багато людей ще не знають.

Час Пік розповість про кілька корисних, але маловідомих винаходів.

1. Шприц XStat

Цей пристрій для швидкої зупинки сильної кровотечі спочатку розроблявся для американської армії. Шприц являє собою колбу, заповнену маленькими губками. У разі, наприклад, вогнепального поранення губки за допомогою шприца вводяться в рану, і кровотеча зупиняється за 20 секунд.

2. Чутливий протез

Швейцарська розробка, над якою працював професор Сільвестро Мічера з Федеральної політехнічної школи Лозанни, дозволяє людям, які втратили кінцівку, знову відчути свої пальці. Біонічний протез з'єднується з нервовими закінченнями і передає імпульси в мозок, завдяки чому пацієнт може відчувати предмети.

Першим володарем такого протеза став данець Денніс Аабо, який втратив половину руки в результаті нещасного випадку. Протез дозволив йому з закритими очима відчувати форму і твердість предметів.

3. Молекулярний LED

Наскільки маленьким може бути LED-світильник? Вчені з Інституту фізики і хімії матеріалів в Страсбурзі створили світлодіод розміром з молекулу. Пристрій складається всього з одного молекулярного ланцюга політіофена. Діод був створений за допомогою скануючого тунельного мікроскопа і золотої підкладки. Він генерує світло тільки в тому випадку, якщо електрика проходить в певному напрямку.

4. Посуд, що миє сам себе

У Королівському технологічному інституті в Стокгольмі розробили тарілки зі спеціальним покриттям, яке відштовхує воду, бруд і жир. Раніше подібна технологія вже використовувалася в інших виробництвах, головним чином у складі тканин і фарб, але вперше було розроблено покриття, безпечне для взаємодії з харчовими продуктами.

Передбачається, що ця розробка дозволить знизити споживання води і електрики. Крім того, таке покриття може використовуватися для кухонних стін в закладах громадського харчування.

5. Валіза-скутер

Мрія кожного мандрівника: валіза, яку не потрібно везти - вона сама може везти тебе. Створив цю диво-машину китайський фермер Хе Ліанкай. Валіза на колесах здатна везти двох пасажирів на швидкості 20 км/год. Заряду акумулятора вистачає, щоб подолати 50 км.

6. Холодильник, що працює на воді

Індієць Мансук Лаль Рагавійбаї Праяпаті винайшов глиняний холодильник Mitti (Clay) Cool. Пристрою для роботи потрібна не електрика, а вода. Охолодження відбувається за рахунок її випаровування. Такий холодильник доступний за ціною і здатний довгий час зберігати свіжими молоко, овочі та фрукти.

7. Пластилін-гума

Так званий "пластилін для дорослих" Sugru, яким можна полагодити буквально що завгодно. Матеріал, розроблений дизайнером Джейн Ні Дхалчеоінтай з допомогою команди інших фахівців, кріпиться до будь-яких поверхонь, швидко твердне, міцно тримається, стійкий до впливу вологи, високих і низьких температур.

8. 3D-ручка

Багато хто знає про 3D-принтери, але існують також більш компактні пристрої, розміром не набагато більше звичайної кулькової ручки. За допомогою такого інструменту можна "малювати" об'ємні предмети прямо в повітрі. Принцип роботи 3D-ручки полягає в тому, що пластмаса плавиться і миттєво охолоджується.

9. Лампа, що працює від ваги

Лампі GravityLight для роботи не потрібна електрика або паливо: енергія виробляється за рахунок вантажу, підвішеного до приладу. Такі лампи покликані спростити життя людям з бідних країн, де з електрикою і паливом великі проблеми.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: