30.05.2021, 23:01

Лікарі знайшли простий спосіб виявити небезпечне для життя захворювання

Марина Началова | Всі новини автора

За допомогою всього однієї руки можна з високою ймовірністю виявити наявність аневризми аорти - захворювання з великим ризиком смертельного результату.

Вчені з Єльського університету розповіли про цей метод у статті, опублікованій в журналі American Journal of Cardiology, передає Час Пік.

Аневризма аорти - головної і найбільшою артерії - це розширення її ділянки через патологію сполучної тканини. Хвороба часто розвивається безсимптомно. Найбільша небезпека - розрив аневризми аорти, що смертельний в 50% випадків.

Але на ранніх етапах пацієнтові можна допомогти і запобігти розриву аневризми. Саме на раннє виявлення патології спрямовані зусилля вчених.

Один з авторів статті, професор Джон Елефтеріадес разом з колегами розповідають своїм студентам про простий тест, який з високою ймовірністю може виявити пацієнта з ризиком розвитку аневризми аорти. Для виконання тесту потрібно всього лише притиснути великий палець до долоні і спробувати дотягнутися ним до іншої сторони долоні. Якщо палець виходить за межі руки (як на зображенні №3 нижче), це свідчить про підвищену мобільність суглобів - одну з ознак патології сполучної тканини, яка, як уже було сказано, є однією з причин розвитку аневризми.

Цей тест був відомий вже не одне десятиліття, але досі ніхто не брався оцінювати його клінічну ефективність. Елефтеріадес з колегами протестували 305 пацієнтів, які перенесли операції на серці, в тому числі з приводу аневризми аорти.

У більшості пацієнтів з аневризмою палець не виходив за межі долоні. Однак у тих, у кого він виходив, аневризма була майже в 100% випадків. Дослідники зробили висновок, що пальцевий тест має низьку чутливість, але високу специфічність.

Тим, хто виявив у себе гіпермобільний палець, дослідники радять не панікувати: по-перше, це все ж не гарантія того, що у вас є аневризма аорти. По-друге, аневризма розвивається дуже довго, протягом десятиліть, і у вас є час звернутися до лікарів, обстежитися і запобігти небезпечному стану.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк