27.11.2021, 10:04

Стародавні рештки, знайдені на дні Тихого океану, стали повною несподіванкою для дослідників

Марина Началова | Всі новини автора

Океанічне дно час від часу підносить вченим цікаві знахідки, але знайти мамонта на глибині кілька кілометрів не чекав ніхто.

Морський біолог Стівен Хеддок і пілот дистанційно керованого апарату (ROV) Ренді Прікетт вперше помітили бивень мамонта ще в 2019 році, коли досліджували глибоководну гору, розташовану приблизно за 300 кілометрів від узбережжя Каліфорнії на глибині понад 3070 метрів.

Тоді вченим вдалося вилучити лише невеликий фрагмент бивня. Команда повернулася на те саме місце в липні 2021 року і зібрала вже весь бивень завдовжки 1 метр. На березі з'ясувалося, що бивень належить вимерлому колумбійському мамонту (Mammuthus columbi).

"У глибокому морі ми знаходимо безліч дивовижних тварин, про існування яких на Землі люди не повірили б, але знайти цей бивень мамонта, що знаходиться так глибоко і так далеко від берега, було найнеймовірнішим, що я коли-небудь бачив", - заявив Хеддок.

Імовірно, бивень може належати мамонту, який мешкав приблизно 100 тисяч років тому, але точне датування знахідки ще не проведено. Бивень дуже добре зберігся завдяки низькій температурі води та високому тиску на такій великій глибині.

Раніше на дні океану вже знаходили рештки мамонтів, але зазвичай на глибині не більше кількох десятків метрів. Дослідники припускають, що труп мамонта віднесло так далеко від берега під час повені, припливу або цунамі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: