29.11.2021, 22:48

Григорій Зимовказівник: ритуали, заборони та прикмети на 30 листопада

Марина Началова | Всі новини автора

30 листопада православна церква вшановує пам'ять святителя Григорія Чудотворця, єпископа Неокесарійського.

У народі це свято прозвали Григорій Зимовказівник, оскільки цього дня передбачали погоду на всю зиму, повідомляє Час Пік.

У минулі часи у цей день проводили різноманітні ритуали зустрічання зими. Було прийнято "закочувати" зиму: з гірки спускали колесо, і чим далі воно покотиться, тим суворішою і довшою буде зима, але в той же час життя буде вдалим. Деякі "закочували" зиму по-іншому: самі перекидалися або котилися колесом, встаючи на руки, і по тому, як далеко вдавалося так прокотитися, судили, наскільки суворою буде зима і чи супроводжуватиме успіх у наступному році.

Також люди ходили до колодязів, річок та озер і слухали воду: якщо чути, як вона біжить навіть під льодом, то зима буде м'якою.

Вважалося, якщо крига на водоймах темна, то наступного року буде хороший урожай. Якщо місяць добре видно у ясному небі та його ріжки гостро загнуті – чекали морозів. А ореол, що світився навколо місяця, віщував поліпшення погоди.

Наші пращури передбачали погоду на першу половину зими по тому, яка вона до полудня 30 листопада. А яка погода після полудня – такою буде друга половина зими.

Існували повір'я, що якщо у цей день вам десь зустрінеться цифра "3", то майбутній рік буде вдалим. На Григорія заборонялося стригти волосся: скільки відстрижеш - на стільки і свій вік укоротиш, вірили люди раніше.

Також у цей день намагалися не вирушати у далеку дорогу. Згідно зі ще одним забобоном, на Григорія Зимовказівника не можна приміряти чужий одяг та прикраси, особливо кільця, інакше проміняєш своє щастя на нещасливу долю.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк