05.12.2021, 16:50

Що таке нагрівачі тютюну і чим вони відрізняються від класичних та е-сигарет

Олег Білоусов | Всі новини автора
glo

Всі знають, що куріння шкідливо для здоров'я і які його ризики. Однак страху перед наслідками не завжди достатньо, щоб відмовитися від згубної звички. На допомогу приходять технології, які можуть стати кроком до зменшення негативних наслідків куріння. Як вони працюють і чим відрізняються від традиційних сигарет

Традиційні сигарети та електронні аналоги

Тютюн, загорнутий в сигаретний папір, який підпалюють для спалювання тютюну і виділення диму, як і раніше залишається найпопулярнішою формою приймання нікотину. Однак куріння в цій класичній формі вважається найбільш виснажливою залежністю. Саме в тютюновому димі, який курець втягує в легені, міститься найбільша кількість смол, що викликають серцево-судинні захворювання і рак легенів. Вважається, що не нікотин, що міститься в самім тютюні, а дим, що утворюється при горінні, є найбільш шкідливим і може призвести до важких хвороб курця й оточуючих, які також вдихають смолу.

Розробка продуктів нового покоління стала можлива завдяки технічному прогресу і мініатюризації. Популярною альтернативою є електронні сигарети з картриджем з так званою рідиною. Це електричний пристрій у вигляді класичної сигарети, в яке додано рідке масло. Сьогодні доступні рідини з нікотином і без нього, з різними смаками. При нагріванні рідини в легені виділяється аерозоль, що не містить токсичних речовин, що виділяються в процесі згоряння, і неприємного запаху. Курець, який використовує електронну сигарету, отримує нікотин (якщо він не вибирає рідини без цієї речовини). Основні інгредієнти рідини – пропіленгліколь та гліцерин.

Нагрівачі тютюну

Для курців, які шукають заміну тютюну, створено нагрівачі тютюну, які так само як і електронні сигарети не є 100% безпечною альтернативою.

Гаджет схожий за формою і зовнішнім виглядом на е-сигарету, але, крім візуальних характеристик, його робота значно відрізняється. На відміну від е-сигарет, де нікотин випаровується зі спеціальних рідин, в нагрівачах тютюну використовуються картриджі зі справжнім тютюном, який нагрівається до такої міри, щоб витягти з нього нікотин, але без процесу горіння, необхідного для звичайних сигарет.

У такий нагрівач тютюну поміщається спеціальний тютюновий стік, який нагріває тютюн до температури приблизно 300C, що набагато нижче температури горіння. Наприклад, як повідомляє info-kurs.com, пристрій gloTM hyper+ розігріває тютюн до 250-280C, в результаті чого дим (саме сигаретний) відсутній, а з'являється тільки насичений нікотином аерозоль. Однак варто мати на увазі, що цей продукт не виключає всі ризики та містить також нікотин, що викликає залежність.

Випущений аерозоль містить до 90-95% менше шкідливих речовин в порівнянні з традиційними сигаретами. Тютюнові стіки виготовляються зі спеціально приготованого тютюну. При нагріванні виділяється аромат набагато менш інтенсивний, ніж аромат сигаретного диму. Пристрій також не залишає золи, а заряду батареї вистачає на 30 сеансів.

Нікотинова залежність

Людям, які курять сигарети, важко відмовитися від «диму» з кількох причин. По-перше, це той самий момент нікотинової відміни, коли з'являються неприємні симптоми: занепокоєння, нервозність, а також голод (розумовий і фізичний). Наслідком цього є не тільки погіршення настрою, але і часта надбавка у вазі, коли курець намагається «з'їсти» недолік сигарети у своєму розпорядку дня.

Ці симптоми зникають відносно швидко, але залишаються проблеми іншого характеру, найбільш частою з яких є втрата ритуалу (курці тягнуться до сигарет в певний час дня, вони також є кульмінацією їжі або нерозлучною «компанією» до ранкової кави) і соціальна ізоляція. Для тих курців, які хочуть зменшити шкідливий вплив куріння, але не можуть повністю відмовитися від куріння, на ринку є менш шкідливі альтернативи, які все ж таки не виключають повністю ризики.

Кожен продукт, що містить нікотин, шкідливий для здоров'я, проте ефекти відрізняються один від одного. Нагрівачі та електронні сигарети – невеликий крок до зниження шкоди від куріння для людей, які не можуть повністю відмовитися від куріння.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк