08.12.2021, 13:24

День святого Георгія Побідоносця: що не варто робити 9 грудня, щоб не накликати біду

Ольга Романец | Всі новини автора
Юрьев день

9 грудня православні відзначають важливе християнське свято - Юріїв день. Він присвячений пам'яті великомученика Георгія Побідоносця.

Святий Георгій народився в 3 столітті в Каппадокії і був успішним військовим. Однак коли почалися гоніння на християн, Георгій роздав все майно бідним і оголосив себе християнином, за що його піддавали тортурам.

За життя Георгій здійснив чимало чудес. Одним з останніх було вбивство змія, що жив в озері, розташованому недалеко Ліванських гір. Величезний змій виповзав з озера і поїдав людей, ніхто не міг його здолати. Тільки один Георгій зміг перемогти чудовисько.

За повір'ям, в Юр'єв день потрібно віддати всі борги - це обіцяє достаток і благополуччя. В іншому випадку безнадія буде цілий рік.

Також не варто планувати далеку дорогу. Якщо поїздку не скасувати, краще замовити молебень в церкві за здоров'я.

Вважалося, що для того, щоб не прогнівити святого Георгія Побідоносця і заручитися його підтримкою у всіх справах, не можна різати худобу, а також ображати будь-яких домашніх тварин (святого Георгія вважали повелителем вовків і охоронцем худоби). Також не можна ходити на полювання і вживати в їжу м'ясо і птицю (це загрожувало невдачами).

У цей день віруючі відвідували богослужіння. Святому молилися, щоб хижаки не нападали на домашніх тварин.

Георгий Победоносиц

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк