11.12.2021, 09:16

Вакцину від ВІЛ успішно випробували на тваринах

Марина Началова | Всі новини автора

Американські вчені успішно випробували на тваринах мРНК-вакцину проти вірусу імунодефіциту людини. Вона показала майже 80-відсоткову ефективність.

Дослідження проводили фахівці Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) протягом 60 тижнів.

Дослідження проводилося на лабораторних мишах та макаках, у яких експериментальна вакцина знизила ризик інфікування ВІЛ на 79%.

Тваринам вводили мРНК, яка кодує інформацію про білок ВІЛ Env і білок Gag вірусу імунодефіциту мавп. Завдяки мРНК в організмі виробляються вірусоподібні частинки, які не здатні розмножуватися та викликати хворобу, але навчають імунну систему виробляти антитіла.

Спочатку вчені з'ясували, що у організмах мишей після кількох ін'єкцій вакцини виробляються антитіла. Потім вакцину неодноразово вводили макакам. Високі дози препарату переносилися добре, спостерігалися лише незначні побічні ефекти у вигляді втрати апетиту.

До 58-го тижня експетименту у мавп вироблялися вимірні рівні антитіл проти більшості штамів вірусу. З 60-го тижня щепленій та контрольній групам макак почали вводити гібридний вірус імунодефіциту, і після 13 щотижневих таких щеплень дві з семи щеплених мавп залишалися незараженими. Інші вакциновані макаки захворіли, але значно пізніше – через 8 тижнів, тоді як невакцинована група захворіла вже через 3 тижні.

Вчені зробили висновок, що експетиментальна вакцина на 79% знижує ризик зараження.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: