27.12.2021, 21:28

У мережі з'явився перший твіт, написаний силою думки

Марина Началова | Всі новини автора

Нова технологія, розроблена компанією Synchron, дозволила паралізованому чоловікові написати в Твіттері повідомлення за допомогою сили думки.

62-річний Філіп О'Кіф страждає на боковий аміотрофічний склероз - таку ж хворобу, яка прикувала до інвалідного візка знаменитого фізика Стівена Хокінга. Через хворобу чоловік втратив більшу частину рухових функцій.

Минулого року фахівці австралійської компанії Synchron вживили Філіпу в мозок нейроінтерфейс Stentrode BCI. Невеликий чіп доставили у мозок через яремну вену.

Тепер О'Кіф може керувати комп'ютером силою думки. "Тепер я просто думаю про те, де я хочу клікнути. Я можу надсилати електронну пошту, робити покупки, а тепер ще й спілкуватися з усім світом через Твіттер", - заявив він.

Перший у світі твіт, написаний силою думки, О'Кіф відправив через аккаунт головного виконавчого директора Synchron Томаса Окслі.

"Привіт, світ! Короткий твіт. Монументальний прогрес", - йдеться у цьому по-справжньому унікальному повідомленні.

Технологія нейроінтерфейсів, що вживляються в мозок, дозволить паралізованим людям користуватися комп'ютерними технологіями. Як говорить О'Кіф, спочатку потрібна практика, але це як навчитися кататися на велосипеді: як тільки людина освоює навичку, управління комп'ютером силою думки здається цілком природним.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: