13.05.2024, 14:14

Як та коли робити банківську картку вашій дитині

Ольга Станішевська | Всі новини автора
Як та коли робити банківську картку вашій дитині

Вважаєте, що ваша дитина ще замала для того, щоб користуватися банківською карткою? Якщо вона вже може самостійно щось купити в магазині за готівку, то значить готова і до користування банківською карткою. Читайте далі, чому варто зробити дитині власну картку і які переваги ви отримаєте. 

Чому дитяча картка – це важливо  

Дитяча картка має багато переваг, наприклад, з нею ви можете зняти готівку без комісії, безкоштовно поповнювати її та переказувати кошти. Окрім того, ви обслуговування картки повністю безкоштовне. Але це більше про переваги для дорослого, а які ж плюси отримає дитина від користування карткою?  

  • Навчання відповідальності. З карткою дитина навчиться розумно витрачати гроші і планувати свої покупки.
  • Безпека на першому місці. Якщо картка загубиться, її можна швидко заблокувати. А от втрачену готівку знайти вже навряд вийде. Крім цього, можна встановити ліміт на інтернет витрати. 
  • Контроль за витратами. Дитина в будь-який момент може подивитися, скільки коштів вона витратила (до речі, ви теж це можете).
  • Зручність. З карткою легко і швидко оплачувати покупки улюблених іграшок або снеків. Зручніше, ніж готівкою. І ніхто не надурить із рештою. 
  • Фінансові уроки. Картка допоможе дитині зрозуміти, що таке банкомат, термінал та безготівкова оплата. Це як маленький крок у доросле життя.
  • Підготовка до майбутнього. Сучасний світ повний технологій, і знання про те, як користуватися банківськими послугами, дуже важливі.
  • Відчуття, що ти дорослий. Немала перевага, адже зі справжньою банківською карткою дитина відчуватиме себе дорослішою. І точно відчуватиме, що ви їй довіряєте серйозні речі.  

Отже, банківська картка не тільки робить життя простішим, але й вчить вашу дитину важливим життєвим навичкам.

Коли варто робити картку 

Коли ж настав час дати замовити картку дитині? Це може стати хвилюючим і важливим моментом. Ось декілька підказок, коли можна це зробити:

  • коли дитина починає розуміти гроші: якщо ваша малеча вже знає, що таке гроші і починає розуміти, навіщо вони потрібні, це може бути хорошим часом для першої картки. Це зазвичай стається близько у 6-8 років;
  • коли в дитини з'являються власні витрати: якщо ваша дитина ходить на секції або купує щось у шкільній їдальні, картка допоможе їй самостійно керувати своїми фінансами;
  • коли дитина просить про більшу самостійність: якщо ваше чадо хоче самостійно купувати подарунки або збирати на щось, картка може допомогти в цьому;
  • коли дитина починає заробляти свої перші гроші: якщо дитина отримує кишенькові гроші за допомогу по дому або маленьку зарплату за сезонну роботу, картка стане відмінним інструментом для управління своїми доходами;
  • коли батьки готові контролювати фінанси дитини: батькам важливо вчити дитину фінансовій дисципліні. Якщо ви готові вести цей процес і контролювати, як дитина використовує картку, то це правильний час.

Не забувайте про те, що спочатку дитині знадобиться ваша допомога у навчанні з поводженням карткою і банківським застосунком. Розпочавши з маленьких кроків, ви допоможете своїй дитині вирости у впевненого та відповідального дорослого, який уміло управлятиме своїми грошима. Пам'ятайте, що кожна велика подорож починається з першого кроку — а перша банківська картка може бути саме тим кроком, який надихне вашу дитину на шляху до фінансової незалежності. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: