27.09.2024, 22:30

Пішла з життя видатна британська акторка Меггі Сміт

Марина Гончар | Всі новини автора
пропр

Британська актриса Меггі Сміт, відома своїми незабутніми ролями в фільмах про Гаррі Поттера та серіалі "Абатство Даунтон", померла у віці 89 років.

Цю сумну новину оголосила її сім'я, зазначивши, що акторка провела останні дні свого життя в лікарні, оточена близькими, пише ]]>ВВС]]>, передає Час Пік.

Акторка залишила цей світ рано-вранці в п’ятницю, 27 вересня. Її сини, Кріс Ларкін та Тобі Стівенс, розповіли, що у важкі часи поруч з нею були друзі та рідні. Вони висловили вдячність медичному персоналу лікарні Челсі й Вестмінстер за їхню турботу та доброту, які вони виявили під час останніх днів життя Меггі.

Марґарет Наталі Сміт, як її повне ім’я, стала знаковою фігурою в англійському театрі та кіно. Протягом своєї видатної кар'єри акторка отримала дві премії "Оскар" — за "Розквіт міс Джин Броді" в 1970 році та "Каліфорнійську сюїту" в 1979 році. Крім цього, вона була номінована на "Оскар" ще чотири рази й здобула вісім нагород BAFTA, а також отримала звання Дами-Командора Ордена Британської імперії.

Меггі Сміт народилася 28 грудня 1934 року в Ілфорді, графство Ессекс. Її кар'єра почалася на театральній сцені, а першу номінацію на премію BAFTA акторка отримала за мелодраму "Нікуди йти" у 1958 році. У 1959 році вона стала частиною трупи театру Олд Вік, відомого своїм шекспірівським репертуаром. З 1960-х років Меггі з'явилася в багатьох знаменитих виставах, ставши провідною акторкою Королівського Національного театру.

Однією з її найвизначніших ролей у кіно стала Дездемона у виставі Національного театру, що призвело до номінації на "Оскар". Серед її відомих фільмів — "Битва титанів" (1981), "Кімната з видом" (1985) та "Девід Копперфілд" (1999). У комедії "Чай з Муссоліні" (1999) вона знялася разом з близькою подругою Джуді Денч, за що отримала нагороду BAFTA.

Сміт здобула популярність серед молодшого покоління завдяки ролі Мінерви Макґонеґел у фільмах про Гаррі Поттера, в яких вона з’явилася у всіх частинах саги з 2001 по 2011 роки. Її персонаж графині Грентем у серіалі "Абатство Даунтон" став символом шоу, яке стало надзвичайно популярним і обговорюваним серед критиків.

Останні роки свого життя Меггі Сміт провела без чоловіка. Перший її шлюб з Робертом Стівенсом тривав до 1975 року і приніс їй двох синів. Після розлучення вона вийшла заміж за сценариста Беверлі Кросса, з яким прожила до його смерті у 1998 році.

Смерть Меггі Сміт залишила глибокий слід у світі кінематографа, і її спадщина продовжить жити в пам'яті численних шанувальників її таланту.

Читайте також:

"Зустріч Трампа і Зеленського": кандидат у президенти США зробив заяву про мир в Україні через "справедливу угоду"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк