
Напередодні Великодня, відомий український священник Олексій Філюк поділився важливою інформацією для вірян про те, які продукти традиційно рекомендується класти до святкового кошика.
Про це він розповів на своїй сторінці у Tik-Tok, передає Час Пік.
Священник нагадав, що протягом 40 днів Великого посту християни, наслідуючи приклад Ісуса Христа, утримувалися від вживання скоромної їжі. Саме тому на Великдень дозволяється і навіть благословляється споживати ті продукти, які були під забороною в піст.
"До кошика кладемо пасочки, яйця, м’ясні продукти, сир, масло", — зазначає Олексій Філюк.
Він також звернув увагу, що у Святому Письмі прямо не згадується про освячення їжі, однак це є глибоко вкоріненою традицією Церкви, яка має символічне значення — це вияв вдячності Богу за дари, якими нас благословляє життя.
Такі рекомендації допомагають зберігати духовний зміст свята та підтримувати давні обряди, які об'єднують українців у вірі та культурі.
Читайте також:
Коли пекти паски та фарбувати яйця на Великдень 2025: традиції, символи та дати