15.01.2024, 21:13

Що таке віддалений сервер і для чого він використовується?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Сервер - це особливий тип комп'ютера, який зберігає і надає доступ до своїх ресурсів користувачам, підключеним до однієї комп'ютерної мережі. Він реагує на команди користувача, тому працює відповідно до відносин клієнт-сервер. Він працює безперервно, тож надає вам доступ до файлів незалежно від часу дня чи ночі. Підтримуючи базу даних, віддалений сервер дозволяє створити загальну мережу компанії. Як і інші комп’ютери, він має власну операційну систему, яка дозволяє керувати мережевими ресурсами.

Що таке хмарний сервер

Хмарні файлові сервери — це тип ІТ-послуг, який компанії можуть вибрати замість того, щоб будувати серверну кімнату у своїй будівлі. У разі такого рішення користувач не має доступу до фізичних пристроїв, а лише до їх ресурсів. Саме обладнання знаходиться в серверних кімнатах постачальника хмарних послуг, який повинен забезпечити їх належну роботу та ефективність. Доступ до цих ресурсів оплачується у вигляді місячної підписки.

Хмарні сервери – переваги

Що вже говорити про хмарний сервер? Варто поглянути на переваги цього рішення. Багато постачальників ІТ-послуг вважають цей варіант майбутнім ІТ, дізнаймося, чи вони праві.

На відміну від пропрієтарного пристрою, хмарний сервер не потребує великих капіталовкладень, а самі витрати на обслуговування є фіксованими – незалежно від того, чи був під час використання збій, що вимагає ремонту. Важливо, що згаданий ремонт і обслуговування серверів покладено на постачальника хмарних послуг. 

Ще одна значна перевага — можливість вільно масштабувати ресурси відповідно до потреб компанії. Це дуже гнучке рішення, яке дозволяє вибрати той хмарний простір, який потрібен даній організації в цей момент. Варто зазначити, що така масштабованість ресурсів дозволяє скоротити або оптимізувати витрати – про недоінвестиції чи переінвестиції мова не йде.

Якщо серверні кімнати постачальників хмарних послуг розташовані в професійному дата-центрі, користувачам такого рішення не доведеться турбуватися про безпеку своїх даних. Вони забезпечують:

  • контроль доступу, моніторинг, тепловізор і охорона;
  • точне кондиціонування повітря, гарячі/холодні проходи та резервні системи охолодження;
  • протипожежний захист, система раннього виявлення диму та установка пожежогасіння;
  • захист передачі даних;
  • два незалежних підключення живлення, аварійне живлення;
  • постійна турбота сервісних майстрів і миттєва реакція на збій в роботі системи.

Безперебійне управління ресурсами та гарантія безперервності роботи – ще одна перевага хмарного сервісу. Можливі помилки або збої одного з пристроїв, навіть якщо вони трапляються, не впливають на роботу компанії, оскільки хмарна мережа складається з кількох таких машин. Віртуалізація ІТ-середовища також є способом швидкого, простішого та ефективнішого адміністрування ІТ-інфраструктури підприємства.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: