30.09.2020, 17:18

Ураганний вітер на Луганщині роздуває пожежі і зриває дахи: ситуація загострюється

Марина Началова | Все новости автора
непогода

Потужний вітер розійшовся на Луганщині не на жарт: регіон накрила хмара пилу і диму від лісових пожеж, які знову розгоряються під Сєвєродонецьком.

Жителі області повідомляють в соцмережах про пожежі в районі декількох населених пунктів, передає Час Пік.

"Горить Калауст, Кряківка, Оріхове-Донецьке, вогонь рухається до Муратово і Боброво, світла в Боброво у нас вже два дні немає, насоси не працюють, сидимо без води. Горять будинки в Кряківці, це чекає і нас, що нам робити, підкажіть? Просимо допомоги у всіх!" - написала в Фейсбуці місцева мешканка.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай відреагував на пост і повідомив, що підняті сили ДСНС, підключають військових, ємності для води беруть у аграріїв. За словами Гайдая, техніка стягується з усієї області і підключаються сусідні.

Гайдай також повідомив, що автобуси для евакуації людей готові. Задіяти авіацію для гасіння пожеж, за його словами, неможливо, оскільки немає гарантій безпеки.

 

У прес-службі ГУ ДСНС в Луганській області повідомляють, що триває ліквідація пожеж поблизу с. Трьохізбенка, с. Кряківка, с. Муратове, с. Капітанове Новоайдарського району, а також між с. Половинкине та с. Байдівка Старобільського району, де 30 вересня виникло загоряння сухої трави та лісової підстилки.

Станом на 16 год. 50 хв., на території Луганської області основні зусилля у гасінні лісових пожеж зосереджені у Новоайдарському, Старобільському та Станично-Луганському районах, де у зв'язку з сильними поривами вітру, відбулося поширення вогню, зокрема:

  • Пожежа лісового масиву на загальній площі близько 50 га в районі с. Кряківка та с. Трьохізбенка Новоайдарського району. Попередньо жертв та постраждалих немає. У зв’язку з шквалистим вітром лісова пожежа розповсюдилась на територію с. Муратове Новоайдарського району. Інформації щодо жертв та постраждалих немає. Проводиться евакуація населення с. Муратове та с. Капітанове. Інформація уточнюється.
  • Пожежа лісового масиву на загальній площі близько 10 га в районі с. Малинове, с. Піщане та с. Артема Станично-Луганського району. Попередньо жертв та постраждалих немає. У зв'язку з сильним поривчастим вітром існує загроза розповсюдження пожежі на населені пункти.
  • Пожежа лісового масиву на загальній площі близько 8 га між с. Половинкине та с. Байдівка Старобільського району. Попередньо жертв та постраждалих немає. У зв'язку з сильним поривчастим вітром існує загроза розповсюдження пожежі на дані населенні пункти.

Кількість пошкоджених будівель та споруд від вогню - уточнюється.

Всього на гасіння лісових пожеж у трьох районах залучено 192 чол. та 44 од. техніки, з них від ДСНС 107 чол. о/с. та 22 од. техніки.

Гасіння пожеж ускладнює сильний поривчастий вітер швидкістю більш 20 м/с. У зв’язку з сильним поривчастим вітром на території області є загроза подальшого розповсюдження лісових пожеж.

В ГУ НП Луганщини повідомили, що особовий склад поліції області піднято по тривозі.

"У зв’язку із пожежами на території області для надання допомоги місцевим мешканцям та фахівцям ДСНС у ліквідації осередків пожеж по тривозі піднятий особовий склад Станично-Луганського, Новоайдарського, Старобільського та особовий склад батальйонів поліції особливого призначення та "Луганськ-1" імені Героя України Сергія Губанова", - заявили у відділі комунікації.

Фейсбук-спільнота "Северодонецк Times" оприлюднила відео пожежі в Муратово. Також опубліковані кадри, зняті в районі центрального ринку Сєвєродонецька, на яких з будівлі вітром зриває дах.

Як уже повідомлялося, через сильний вітер на Луганщині спостерігається пилова буря. За заявою ЛЕО, 14 тисяч споживачів залишилися без світла.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик