06.10.2020, 08:16

Марс наблизився до Землі на мінімальну відстань вперше за 15 років

Марина Началова | Все новости автора
марс

Сьогодні, 6 жовтня, Земля і Марс опиняться на мінімальній відстані один до одного за останні 15 років.

Відстань між планетами в цей день буде складати 62,1 млн кілометрів, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Астрономи говорять, що на цьому тижні Марс на небі буде особливо яскравим. Його можна буде без зусиль побачити за допомогою телескопа або без нього. При цьому Марс опиниться в області неба з малою кількістю зірок, тому в тому ж напрямку можна буде побачити в телескоп Юпітер і Сатурн.

Як показано на відео, орбіти, по яких рухаються Земля і Марс, являють собою не окружність, а еліпс. Тому планети можуть бути на різній відстані від Сонця і одна одної. Максимальне зближення Землі і Марса відбувається, коли Земля знаходиться в афелії (найвіддаленішій від Сонця точці орбіти), а Марс - в перигелії (найближчій до Сонця точці).

Мінімальна відстань, на якій можуть опинитися Земля і Марс один від одного, - 54,6 млн кілометрів, максимальна - понад 400 млн кілометрів. Найближча відстань до Марса від Землі була зареєстрована в 2003 році - 55,7 млн ​​кілометрів.

Космічні організації намагаються по максимуму використовувати періоди зближення з Марсом для запуску місій на Червону планету. Так, в липні 2020 року NASA запустила марсохід Perseverance, в тому ж місяці місії на Марс відправили ОАЕ і Китай.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: