День Святого Миколая Чудотворця: що має бути на святковому столі
19 грудня православні відзначають день пам'яті святителя Миколая Чудотворця. День Святого Миколая - улюблене свято дітей. Вранці вони заглядають під подушку, щоб знайти солодкий подаруночок.
19 грудня прийнято накривати святковий стіл та досхочу веселитися. Головне пам'ятати, що страви повинні бути пісними, бо триває Різдвяний піст. Час Пік розповідає, як накрити святковий стіл в цей день, не порушивши при цьому заборон.
У цей день не прийнято готувати особливі традиційні страви. На столі повинні бути медові "миколайчики", пісний борщ, пироги, соління та вареники з різною начинкою.
Пряники можна готувати з додаванням молока, яєць та вершкового масла, оскільки святкова випічка дістанеться тільки дітям.
Дорослих господині пригощають ситними пісними стравами. Представляємо рецепти декількох таких страв.
Борщ пісний з карасями
Інгредієнти:
- карась - 120 г;
- капуста - 100 г;
- картопля - 80 г;
- буряк - 60 г;
- гриби білі – (сушені) - 5 г;
- квасоля - 25 г;
- морква, петрушка (корінь), селера (корінь) - по 10 г;
- цибуля ріпчаста - 20 г;
- масло (топлене), томатна паста - по 15 г;
- оцет - 5 г;
- сіль, зелень петрушки та кропу, лавровий лист, перець духмяний – за смаком.
Спосіб приготування
Замочуємо та відварюємо до напівготовності квасолю. Гриби промиваємо та відварюємо до готовності. Шинкуємо, відвар проціджуємо. Нарізаємо та пасеруємо цибулю, моркву, петрушку та селеру. Нарізаємо буряк, з томатною пастою та оцтом тушкуємо до напівготовності.
У грибний відвар кладемо нарізані картоплю та капусту, приготовані овочі, підсушену муку та спеції. Варимо до готовності. Обсмажуємо карасів, яких кладемо в готовий борщ. Доводимо до кипіння та вимикаємо.
Вареники заварні
Інгредієнти:
- борошно - 2 ст.;
- окріп - 1 ст.;
- масло рослинне - 2 ст. л.;
- картопля - 5 шт.;
- цибуля - 1-2 шт.;
- перець, сіль.
Спосіб приготування
У борошно додаємо сіль та масло. Вливаємо гарячу воду та перемішуємо до однорідної маси. Вирізаємо кружечки.
Для начинки робимо пюре з відвареної картоплі та смаженої цибулі. Ліпимо вареники та варимо їх у підсоленій воді.
"Миколайчики" з медом
Інгредієнти для тіста:
- борошно - 600 г;
- маргарин - 150 г;
- цукор - 200 г;
- яйце, яєчні жовтки - по 2 шт.;
- мед - 150 г;
- кориця (мелена), гвоздика - по 0,5 ч. л.;
- сода - 1 ч. л.;
- сметана - 2 ст. л.
Інгредієнти для глазурі:
- цукрова пудра - 1 стакан;
- яєчний білок - 1 шт.;
- лимонний сік - 0,5 ч. л.
Спосіб приготування
У просіяне борошно додаємо соду та тертий маргарин, добре перемішуємо. Додаємо яйця, жовтки, сметану, цукор, гвоздику, корицю та мед. Замішуємо тісто та залишаємо у холодильнику на усю ніч.
Вранці розгортаємо тісто (товщина - 0,5 см) та формуємо майбутніх "Миколайчиків".
Деко змащуємо маслом та присипаємо борошном. Кладемо печиво, змащене збитим яйцем, та випікаємо при температурі 180 градусів до золотистого відтінку.
Приготування глазурі: ретельно збити білок, поступово всипаючи в утворену піну цукрову пудру та додаючи лимонний сік.
Коли "миколайчики" спечуться та трохи охолонуть, покрити їх глазур'ю.
Пряники " Медовий Миколайчик"
Інгредієнти:
- мед - 1 стакан;
- масло вершкове - 100 г;
- какао - 2 ч. л.;
- яйце - 3 шт.;
- сода (гашена оцтом) - 1 ч. л.;
- борошно - 3 склянки.
Спосіб приготування
З усіх інгредієнтів замішуємо тісто та залишаємо у холодильнику на 1 годину. Готуємо формочки або лекало з паперу.
Тонко розгортаємо тісто та вирізаємо фігурки. Випікаємо 10 хвилин у духовці, яка розігріта до 220 градусів.
Остиглі пряники прикрашаємо глазур'ю або розтопленим шоколадом.
Варенуха
Інгредієнти:
- горілка - 2 л;
- борошно - 2 склянки;
- мед - 400 г;
- сушені яблука, груші, вишні, сливи, родзинки, інжир, абрикоси - по 100 г;
- кориця, лавровий лист, перець духмяний.
Спосіб приготування
Кожен інгредієнт заливаємо 500 мл горілки та тримаємо в окремій посудині 3-7 днів. Далі разом з фруктами зливаємо в одну керамічну посудину та додаємо мед. Накриваємо кришкою або міцно закриваємо прісним тістом.
Наполягаємо у розігрітій до 80 градусів духовці 10-12 годин. Після проціджуємо отриманий напій через марлю.
Слабоалкогольний варіант
Приготувати узвар з сушених груш та слив. Наполягати протягом ночі, відцідити, додати червоний гострий перець, м'яту, чебрець, материнку, гвоздику, корицю та запашний перець.
Потім отриману суміш запарити з медом у печі або духовці. Подавати в гарячому або холодному вигляді.
Приємного апетиту!
Після свята за традицією вже до самого Різдва належало тримати піст більш суворо.
Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик.