17.02.2021, 09:38

Чай чи кава? Користь і шкода двох найпопулярніших напоїв

Ольга Романец | Все новости автора
польза чая и кофе

Людей можна поділити на два типи - любителів чаю і любителів кави. Це найпопулярніші гарячі напої в світі, які завоювали величезну кількість прихильників.

Незліченні суперечки ведуться з приводу переваги одного напою над іншим. Але що говорять наукові дані?

Переваги та недоліки чаю

Різні дослідження показали, що у тих, хто п'є чай, менше шансів захворіти на рак шкіри, грудей і простати. Чай, особливо зелений, багатий антиоксидантами, які можуть обмежити пошкодження клітин і зміцнити імунну систему, а також поліфеноли, які знижують кров'яний тиск і рівень холестерину.

Найпоширеніший міф про чай - вміст в ньому більшої кількості кофеїну, ніж в каві. Згідно з дослідженнями, одна чашка кави зазвичай містить від 80 до 100 мг кофеїну, тоді як чашка чаю, навпаки, містить тільки 30-50 мг кофеїну. Однак точне співвідношення залежить від типу чаю, кількості заварки, температури води і тривалості часу, протягом якого чай залишається настоюватися.

Вживаючи чай, варто знати і про його мінуси. Так, він може нести потенційну шкоду для серця і шлунково-кишкового тракту. Надмірне вживання цього напою може викликати безсоння, слабкість і нервові напади. Також чай може негативно впливати на стан шкіри.

Переваги та недоліки кави

Як відомо, кава є відмінним напоєм для ранкового пробудження, він здатний підвищити настрій і позитивно позначається на розумових здібностях людини.

Як відзначають вчені, кава сприяє розщепленню жирів. Речовини, що містяться в каві здатні тимчасово контролювати рівень глюкози в крові, що допомагає впоратися з почуттям голоду. Однак варто враховувати тип напою. Користь здатний принести тільки натуральний свіжозварений кави, а не його замінники.

Розчинна кава взагалі дуже негативно позначається на стані організму людини. Так, у жінок він може викликати целюліт. Крім того, надмірне вживання кави призводить до зменшення в організмі кількості мінеральних речовин, в результаті цього кістки можуть стати ламкими і крихкими. Також кава робить негативний вплив на людей із захворюваннями серцево-судинної системи, печінки і нирок.

Експеримент Густава III

Шведський король Густав III одного разу вирішив провести експеримент на братах-близнюках, які були засуджені до смертної кари. Першому три рази на день давали велику чашку чаю, другому - каву. Близнюки жили довго, але першим у віці 83 років помер все-таки той, хто пив чай.

чай или кофе

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик