Як позбутися тріщин на сосках? 5 дієвих засобів

Ольга Станішевська | Все новости автора

Якщо ви годуєте грудьми, то, ймовірно, стикалися з неприємним досвідом, пов’язаним із болем і тріщинами сосків. Це та проблема, на яку жаліється майже кожна годуюча мама. Потріскані соски характеризуються почервонінням, подразненням і коростою шкіри на соску або навколо нього. Ця проблема може стати настільки болючою, що почне заважати вам годувати грудьми, навіть якщо ви бажаєте продовжити. На щастя, кілька домашніх засобів можуть полегшити неприємні симптоми та вилікувати тріщини на сосках.

Про те, чому виникають тріщини сосків, як впоратися з цим симптомом під час грудного вигодовування,  полегшити біль та запобігти подальшим пошкодженням, розповідає сімейна-лікарка медичного онлайн-сервісу “Likarni.com”, Галактіонова Світлана Сергіївна.

Хто схильний до тріщин на сосках?

  • Молоді матері. Ви, швидше за все, матимете тріщину соска, якщо ви годуєте грудьми, особливо якщо це ваш перший досвід. На початку дитині може бути важко захопити груди правильно, через що соски можуть стати ніжними, болючими та потрісканими.

  • Спортсмени. Найчастіше бігуни, велосипедисти та серфери також отримують тріщини на сосках. «Сосок бігуна» — це ще один термін для позначення тріщин на сосках, який особливо стосується бігунів на довгі дистанції.

Наскільки поширені тріщини на сосках?

Від 80 до 90% матерів, які годують грудьми, стикаються з цим хворобливим станом. Симптоми часто з'являються протягом другого або третього тижня після народження дитини.

Тріщини сосків - це нормально?

Ні. Тріщини на сосках є поширеним явищем, але це не є варіантом нори. Тріщини на сосках є ознакою того, що тканини соска занадто сильно навантажені. Вжиття заходів для запобігання подальшому травмуванню, сприяючи загоєнню тканин, може запобігти ускладненням, пов’язаними з цим станом.

Що викликає тріщину соска?

Як ми уже з’ясували, тріщини сосків здебільшого з’являються під час вагітності або після початку грудного вигодовування. Рідше вони виникають через тертя під час фізичних вправ або захворювання шкіри. Найпоширеніші причини включають:

  1. Перевантаження грудей. Під час вагітності ваші груди можуть переповнюватися молоком. Надлишок рідини може призвести до того, що тканина соска розтягнеться і, зрештою, потріскається.
  2. Неправильна техніка годування. Зазвичай тріщини на сосках з’являються через те, що дитина неправильно захоплює груди під час годування. 
  3. Неправильне використання молоковідсмоктувача. 
  4. Тертя під час виконання вправ. Тертя, яке виникає під час контакту пітної шкіри з вашим спортивним одягом, може спричинити тріщини соска під час інтенсивних тренувань. 
  5. Захворювання шкіри. Такі продукти, як мило, лосьйон і пральний порошок, можуть містити хімічні речовини, які викликають алергійну реакцію, коли вони контактують зі шкірою. Захворювання шкіри, яке називається екземою, також може спричинити сухість і потрісканість шкіри. Ці зміни шкіри можуть спричинити тріщини на сосках.

5 дієвих засобів для лікування тріщин, викликаних грудним вигодовуванням

  1. Використовуйте пом’якшувальні креми

Після годування грудьми наносьте на соски пом’якшувальні креми на основі ланоліну або кокосової олії, крему з портулаку, розведеної олії перцевої м’яти або есенції ментолу. Який саме вибрати засіб, порадить ваш лікар. Правильний крем допоможе пом’якшити шкіру та зменшити розтріскування сосків.

  1. Застосовуйте свіжозціджене грудне молоко

Нанесення щойно зцідженого грудного молока на тріщини сосків може допомогти їм загоїтися, забезпечуючи антибактеріальний захист. Обов’язково давайте соскам висохнути на повітрі, перед тим як одягатися, аби запобігти надмірній вологості.

  1. Звільняйте надто наповнені груди

Якщо ваші груди настільки переповнені молоком, що вашій дитині важко захопити груди, подумайте про те, щоб спочатку зцідити молоко, щоб зменшити тиск і стимулювати лактацію. Ви також можете застосувати зворотний тиск, щоб пом’якшити соски та полегшити малюкові затискання.

  1. Застосовуйте теплі компреси або гелеві прокладки

Гелеві подушечки для сосків можуть заспокоїти біль і сприяти загоєнню. Домашній компрес з теплого рушника може сприяти загоєнню, а також полегшити біль у сосках.

  1. Часто міняйте прокладки для годування

Змінюйте прокладки для годування, як тільки вони стають вологими. Залишення вологи на сосках може сповільнити загоєння. Також уникайте прокладок для годування з пластиковою підкладкою. Вони можуть перешкоджати потоку повітря. Шукайте прокладки зі 100% бавовни.