13.10.2022, 07:52

"Рамштайн-6": основні заяви та попередні підсумки зустрічі

"Рамштайн-6"

У Брюсселі в штаб-квартирі НАТО 12 жовтня відбулося шосте засідання Контактної групи з оборони України. Головною темою порядку денного стало обговорення питань, пов'язаних із посиленням системи протиповітряної оборони України.

США разом із союзниками докладуть максимум зусиль, щоб у ЗСУ ій надалі було все необхідне для продовження ефективного звільнення тимчасово окупованих Росією територій. Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін на брифінгу за підсумками зустрічі "Рамштайн-6", повідомляє Час Пік.

Виступаючи перед засіданням, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни-члени НАТО мають намір посилити протиповітряну оборону України.

"НАТО дає чіткий сигнал про свою непохитну підтримку Україні. Глави оборонних відомств обговорять можливість збільшення військової підтримки для України. Пріоритет надається темі надання більшої кількості систем ППО...

Жахливі атаки Росії на об'єкти енергетичної інфраструктури на початку зими, що спричинили загибель мирних жителів та знищення цивільної інфраструктури, демонструють гостру необхідність надати Україні якнайбільше систем протиповітряної оборони. Союзники надали системи ППО, проте треба дати більше. Необхідні системи з балістичними ракетами ближнього та далекого радіусу дії, безпілотні літальні апарати", - сказав Столтенберг.

Глава Пентагону Ллойд Остін зазначив, що українські військові продемонстрували видатну стійкість та безперечний професіоналізм при проведенні як оборонних, так і наступальних операцій. За його словами, ЗСУ досягли великих успіхів та змінили динаміку війни.

"Незважаючи на нові атаки Путіна, українські сили змінили динаміку цієї війни. Вони звільнили сотні містечок від російської окупації та повернули тисячі кілометрів квадратних своєї землі. Ці перемоги належать українським військовим", - сказав Остін.

На підсумковому брифінгу глава Пентагону згадав останні масовані ракетні атаки та удари дронами-камікадзе по об'єктах критичної інфраструктури України. Тепер, на думку Ллойда Остіна, західний світ зміг на власні очі побачити, що пропонує всьому світу Путін.

"За ці кілька днів він дав нам усім ще один похмурий прогноз про майбутнє, в якому апетити агресивних автократів переважують права мирних країн. У якому ми всі будемо в меншій безпеці, оскільки великі держави зможуть нападати на своїх мирних сусідів та силою змінювати їхні кордони" - сказав Остін.

Підсумки "Рамштайн-6"

США обіцяють поставити передові системи NASAMS в Україну.

"Системи будуть поставлені так швидко, як тільки ми зможемо доставити їх туди фізично... Ми також передаватимемо додаткові боєприпаси для тих систем, які вже використовують ЗСУ, доти, доки триває війна", - зазначив Остін.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив про те, що Україна найближчим часом отримає системи ППО, які зараз перебувають на озброєнні європейських союзників та армії США.

Міністерство оборони Німеччини оголосило про постачання додаткових ракетних систем залпового вогню Mars II та самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000.

Франція пообіцяла віддати Україні три ракетні установки LRU M270 - це модернізований аналог HIMARS на гусеничному ході.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен оголосила про передачу зенітних ракет на 15 млн євро. Вони будуть використовуватись у комплексах, які поставлять Україні інші країни. Розглядається можливість передачі іншого важкого озброєння.

Канадська сторона оголосила про новий пакет на 47 млн ​​доларів, до якого увійдуть 500 тис. одиниць зимового військового одягу для бійців ЗСУ, артилерійські снаряди на 15 млн доларів та засоби супутникового зв'язку на 2 млн доларів.

"Щойно закінчилася наша остання зустріч на сьогодні. Продовжимо завтра вранці. Вірю, що результати цього плідного діалогу підтримають наших воїнів на фронті та захистять мирних жителів наших міст".

Ми обов'язково переможемо!", - написав у Twitter міністр оборони України Олексій Резніков.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик