16.10.2022, 08:30

Російські окупанти планують пограбувати музеї Криму під виглядом "евакуації" - Мінкультури

Министерство культуры и информационной политики Украины

Міністерство культури та інформаційної політики України закликає ЮНЕСКО та міжнародних партнерів не допустити викрадення музейних експонатів із окупованого Росією Криму.

"Евакуація" кримських музеїв на територію РФ буде воєнним злочином. Відповідну заяву ]]>опубліковано]]> на сайті Мінкульту, повідомляє Час Пік.

"Російська влада під приводом «евакуації» може пограбувати кримські музеї та установи інших тимчасово окупованих територій України. Відповідний план "зовнішньої евакуації" з музеїв АР Крим на територію рф передбачає першочергове вивезення найбільш цінних предметів, зокрема, археологічних знахідок з коштовних металів.

Таке масове вивезення російськими окупантами культурних цінностей з території України буде співмірним з пограбуванням музеїв під час Другої світової війни та має кваліфікуватися відповідно. Дії рф є порушенням міжнародного права та матимуть наслідком як відповідальність держави-агресора, так і кримінальну відповідальність причетних на національному та міжнародному рівні. Будь-яке захоплення, знищення чи навмисне пошкодження релігійних, благодійних, освітніх, мистецьких і наукових установ, історичних пам’яток, творів мистецтва та науки забороняється та повинно підлягати судовому переслідуванню", - сказано у заяві.

Мінкульт закликає ЮНЕСКО та всіх міжнародних партнерів:

  • не допустити чергового порушення міжнародного права державою-агресором;
  • відмовитися від співпраці з російськими музеями та іншими установами;
  • вживати заходів з протидії нелегальному трафіку культурних цінностей та легалізації державою-агресором незаконно привласнених цінностей, зокрема, під приводом виставок з фондів російських музеїв чи з розкопок на окупованих росією територіях, вчинених після 2013 року.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: