Соціофобія: причини розладу та методи лікування

Ольга Станішевська | Все новости автора
социофобія

Соціальна фобія є одним із найбільш часто діагностованих психічних розладів. Вважається, що це може вплинути на приблизно 10% суспільства. У таких людей може виникати відчуття сильного страху в ситуаціях, коли вони знаходяться серед людей. Симптоми, характерні для цього розладу, зазвичай розвиваються у віці від 20 до 30 років.

Соціофобія в крайній формі викликає повне уникнення людей і вкрай деструктивно впливає на психічний стан хворого. В такому випадку потрібен психотерапевтичний сеанс. Спеціалісти платформи pleso можуть знайти причини та методи лікування.

Симптоми, які відчувають люди при соціофобії

Симптоми соціальної фобії, в залежності від її виду, можуть проявлятися тільки в конкретних ситуаціях — наприклад, під час виступів перед великою аудиторією — або можуть бути пов'язані не з конкретною дією, а з перебуванням серед інших людей. І проявляється цей страх такими симптомами:

  • прискорене серцебиття та дихання;
  • тремтіння голосу та рук;
  • почервоніння обличчя та запаморочення;
  • шуми в вухах;
  • нудота та інші.

Найчастіше люди з такими розладами самотні. Може бути, що вони матимуть декілька близьких друзів, серед яких вони почуваються впевнено. Також вони уникають публічних виступів, з нагоди різних церемоній або у великій групі. Таким людям важливо йти на контакт з іншими, тому вони рідко дивляться прямо в очі та майже ніколи не починають розмову.

Методи лікування 

Основною формою лікування соціальної фобії є психотерапія. Проводити її має лікар-психіатр або психолог. Найчастіше використовується когнітивно-поведінкова терапія. Під час терапевтичних сеансів пацієнт повинен навчитися правильно реагувати на стресові ситуації, виробити відповідні моделі поведінки.

Цієї мети можна досягти, уявляючи ситуації, які викликають у нього страх, і розуміючи, що жоден із чорних сценаріїв насправді не здійсниться. Групова терапія також корисна, коли людина, яка відчуває соціальну тривогу, зустрічається з іншими людьми з такою ж проблемою та ділиться з ними своїми почуттями та думками.

Ліки проти соціальної фобії не завжди потрібно використовувати. Однак, коли сильна тривога супроводжується депресією, слід розпочати лікування антидепресантами. Але вони назначаються тільки лікарями, після детального огляду та розбору симптомів хворого.