24.03.2023, 08:17

Як обрати відеокарту для комп’ютера: поради

Ольга Станішевська | Все новости автора

Відеокарта – один із ключових елементів комп’ютера. Тому перед покупкою слід визначитися з її параметрами. На вибір впливає чимало чинників, у тому числі характеристики монітору і розмір пристрою. Також потрібно дати відповідь відносно призначення відеокарти. Її модель має відповідати типу комп’ютера. Так, топовий пристрій немає потреби встановлювати на офісну техніку. Тоді як комп’ютер, на який витрачено чимало коштів, потребує відповідної відеокарти.

З завданнями для офісу легко впорається будь-яка модель. Адже основна функція відеокарти полягає у підтримці інтерфейсу операційної системи. З ігровими ПК все трохи складніше. Для цього випадку потрібна більш потужна відеокарта для комп’ютера, щоб звести до мінімуму ризик зависання. Це перший критерій, який слід враховувати при виборі моделі.

AMD чи Nvidia?

Ці компанії належать до ключових виробників графічних процесорів. Неможливо надати однозначну відповідь, чиї моделі кращі. З одного боку продукція AMD може конкурувати з відеокартами Nvidia. При цьому її вартість є нижчою.

З іншого боку, в арсеналі Nvidia є кілька сучасних рішень, які дають їй беззаперечні переваги над іншими виробниками:

  • Технологія трасування променів дозволяє продемонструвати природну гру світла та тіні. 
  • Інша технологія дозволяє збільшити частоту кадрів. Однак вони використовуються лише у деяких іграх. Тому для інших випадків підійдуть відеокарти AMD.

Кастомні чи референтні?

Різниця між ними полягає у різній конфігурації системи охолодження, наявності заводського розгону та інших менш важливих факторів. Через ці параметри різні моделі відеокарт можуть суттєво відрізнятися за ціною. Якщо заводський розгін не має особливого значення, то про систему охолодження цього не можна сказати. Чим вища її ефективність, тим краще працює комп’ютер і менший ризик зависання.

Об’єм і тип пам’яті

Оптимальним вибором є моделі, які мають не менше 6-8 ГБ відеопам’яті. Однак чим «важча» гра, тим більше пам’яті потрібно для неї. Так, для 4К-геймінгу восьми гігабайт уже явно недостатньо.

Якщо говорити про тип пам’яті, то тут діє аналогічний принцип. Чим вона швидше, тим краще. Сучасні моделі відеокарт оснащуються пам’яттю GDDR6, а топові представники використовують ще більш швидку GDDR6X. Використання відеокарти з правильно підібраним типом пам’яті дозволяє пришвидшити роботу комп’ютера до 15%.