27.10.2013, 13:38

Евгений Коноплянка: "Я действительно покину "Днепр"

Петр Владимиров | Все новости автора

Делегація «Дніпра» у середу вилетіла до Португалії, де відбувся матч із тамтешнім «Пасушем». Перед посадкою підопічних Хуанде Рамоса у літак до одного з лідерів «дніпрян» Євгена Коноплняки зателефонувала кореспондент «СПОРТИВКИ».

– Ще до жеребкування я казав, що особисто для мене немає значення, кого саме жереб нам обере в суперники. Чому?<

 
По-перше, я не можу вплинути на процес жеребкування. Тому навіщо витрачати нервові клітини на його наслідки?
 
Як на мене, то я взагалі б волів, аби всі вісім команд перебували в одному кошику – у своїх групах всі стали другими, то про який розподіл на сіяних і несіяних може йти мова? Мені це не зрозуміло, але в ФІФА та УЄФА свої правила.
 
Та й загалом мені багато чого не подобається з того, що відбувається у сучасному футболі – як в Україні, так і за кордоном. Але вплинути на ці процеси наразі я не можу. Можливо, колись, якщо стану футбольним чиновником, то зможу щось змінити.
 
А зараз я повинен просто виходити на поле і грати у футбол. По-друге, у плей-оф слабких суперників не буває. Зрозуміло, що з чотирьох команд ніхто не хотів отримати Францію. І навпаки, всі ледь не в один голос казали, що найкращий для нас варіант – Ісландія.
– Ти хочеш сказати, що притримувався іншої точки зору?
– Та ні. Адже насправді Франція звучить набагато грізніше, ніж Ісландія. Та й Швецію і Румунію також не можна поставити з французами в один ряд. Тому виходить, що ми отримали таки найгірший варіант. Але в тому й річ, що футбол не піддається жодним законам – ні логіки, ні тим більше статистики.
Навіщо далеко ходити за прикладами. Попереднього відбору на чемпіонат світу перед жеребкуванням плей-оф вся Україна хотіла отримати греків. Вони нам і випали, а чим усе закінчилося? Причому ми примудрилися, зігравши внічию у гостях, програти на власному полі.
– На твою думку, за рахунок чого Україна може обіграти Францію?
– Коли брати індивідуальну майстерність гравців, то перевага на боці французів. Але у футболі не менш важливу роль відіграє ще й наявність на полі колективу однодумців. Мені здається, що в цьому компоненті перевага на нашій стороні. Не вдаватимуся в деталі, але скажу таке: найголовніше, що вдалося Михайлу Фоменку, коли він очолив збірну, то це змінити ставлення гравців до виступу за неї, а також значно покращити мікроклімат.
– А той факт, що з чотирьох попередніх спроб ми жодного разу не пройшли плей-оф, може негативно вплинути на тебе і твоїх партнерів?
– Дурниці. Якщо на подібні речі звертати увагу, то можна взагалі не виходити на поле. Та й кожна серія має початок, але має і кінець. То чому б саме зараз нам її не перервати? Зрештою, статистика існує для того, щоб намагатися її покращити.
У «Дніпрі» всі гравці основні
– До матчів збірної ще три тижні, а ігри Ліги Європи відбудуться вже завтра. Чого очікуєш від матчу в Португалії?
– Дуже важливий для нас поєдинок. Так само, як і матч-відповідь у Дніпропетровську. Після прикрої поразки від «Фіорентіни» тепер ігри з португальцями стають для нас ледь не ключовими. Перед нами завдання взяти в них шість очок. Якщо трапиться по-іншому, то в заключних іграх можуть виникнути проблеми з виходом у плей-оф.
– Що завадило обіграти «Фіорентіну»? За грою ви нібито виглядали, як мінімум, не гірше.
– Знову повертаємося до того, що у футболі немає логіки. Я з вами погоджуюся і також вважаю, що ми переграли італійців. Але не склалося з реалізацією – м’яч не йшов у ворота, хоч ти плач. Натомість «Фіорентіна» забила більше, ніж створила.
Про такі матчі кажуть, що суперник мав півмомента, а забив два голи. При цьому я не стверджую, що «Фіорентіна» слабша за нас. Ні, навпаки, цього сезону флорентійці грають дуже добре, про що свідчать їхні матчі в серії А. Але ми ж обговорюємо конкретний поєдинок на «Дніпро Арені». У ньому ми їх переграли, але що з того, якщо перемога не наша?
– Фахівці вважають, що коли «Дніпро» з «Пасушем» зіграє в свою силу, то особливих проблем не виникне.
– (Посміхається – прим. авт.) А хіба ми з «Фіорентіною» погано зіграли? Але ж при цьому у нас не просто виникли проблеми – ми навіть унічию не змогли зіграти! Ні, зіграти сильніше за суперника недостатньо, щоб виграти. У футболі трохи по-іншому – перемагає той, хто забив принаймні на один гол більше. Бачите, як все просто…
– У суботній грі з «Карпатами» Хуанде Рамос дав перепочити цілій групі гравців основного складу. Це допоможе в Португалії?
– От скажіть, а скількох гравців ви, журналісти, вважаєте основними? Одинадцять? Чи, може, чотирнадцять – одинадцять, які грали від початку, плюс три, що вийшли на заміну? А може вісімнадцять – ті, хто потрапив у заявку? Не знаю, як в інших командах, а у нас у «Дніпрі» всі футболісти першої команди є основними гравцями.
Для прикладу, є чотири нападники: Селезньов, Матеуш, Зозуля і Калініч. Усі четверо на полі не бувають. Але хіба хтось з них не є гравцем основного складу?.. Хоча велика кількість ігор у «Дніпра» (чемпіонат, Кубок України, Ліга Європи) плюс матчі за збірну, а в нас збірників дуже багато, змушує Хуанде Рамоса постійно проводити ротацію складу. Наш тренер цьому питанню надає велике значення. І це важливо, бо, з одного боку, ніхто не грає на тлі перенавантажень, всі мають більш-менш достатньо ігрової практики. А з іншого – це сприяє збереженню здорового мікроклімату в команді, бо немає ображених.
Так, хтось грає більше, хтось – менше, але ж усі мають ігрову практику. А в Португалії вийдуть на поле ті, в кого показники функціональної готовності будуть на оптимальному рівні. Наставник приділяє велику увагу й тому, щоб гравці «не наїлися» футболом. Для нього вкрай важливо, щоб футболісти отримували задоволення від гри, а не мучилися, немов виконують важку і обридлу роботу.
Коноплянка залишить «Дніпро», але коли…
– Матчі за збірну та у Лізі Європи, звісно ж, важливі, але їх не так багато, як ігор в чемпіонаті України, які є не менш значимими.
– Так. Якщо погано граєш у чемпіонаті, то збірної точно не побачиш. Якщо команда провалює чемпіонат, то вона не грає в єврокубках. Тому неважливих офіційних матчів не буває в принципі. Що ж до наших виступів у прем’єр-лізі, то поки що нібито все складається непогано. Але ми й минулої осені добре відіграли першу частину сезону, а чим все закінчилося навесні – навіть згадувати не хочеться. Тому давайте поки що цю тему відкладемо.
– Як гру з «Металістом»?
– До речі, багато що для нас у прем’єр-лізі вирішиться саме в цій грі. Насамперед у психологічному плані. Адже у «Шахтаря» ми виграли, а з «Динамо» зіграли внічию у гостях. Якщо обіграємо «Металіст», то це додасть віри в себе і в те, що ми можемо вигравати в будь-кого.
– Наостанок запитання, яке не можна не поставити, – розмови, що Коноплянка взимку залишить «Дніпро», мають під собою підґрунтя?
– Якби я сказав, що не хочу перевірити себе в одному з європейських топ-чемпіонатів, то це було б неправдою. Звичайно, що хочу. І фінансовий бік тут абсолютно ні до чого – в Україні мене в цьому питанні все влаштовує. Думаю, що я таки перейду з «Дніпра» в інший клуб. Ось тільки є два запитання – коли це станеться і куди перейду?
Наразі я собі цим голову не заморочую, бо і так є над чим думати. Дуже хочу виграти щось серйозне з «Дніпром» і не менше маю бажання поїхати зі збірною на чемпіонат світу. Причому роль просто учасника мене в Бразилії аж ніяк не влаштує.
uafan.net

Теги новостей: