01.07.2020, 08:53

В Україні з 1 липня споживачі можуть самостійно вибирати постачальника газу

Украинцы смогут самостоятельно выбирать поставщика газа

В Україні з 1 липня має запрацювати ринок газу для населення. Спрощення процедури зміни постачальника було одним з необхідних умов для повноцінного старту відкритого ринку.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення про вільну зміну побутовими споживачами постачальників газу, повідомляє Час Пік.

Рішення було прийнято на засіданні НКРЕКП 10 червня і вступило в силу з 1 липня. Зміни будуть внесені до Кодексу газотранспортної системи, Кодексу газорозподільних систем, Правила постачання природного газу та Типовий договір поставки природного газу побутовим споживачам.

Передбачено, що для зміни постачальника побутовому споживачеві необхідно буде направити новому постачальнику заяву-приєднання до умов договору. У той же час надання підтвердження з боку чинного постачальника природного газу в процесі зміни не потрібно.

У новому рішенні регулятора були усунені такі вимоги для зміни постачальника, як отримання письмової довідки про відсутність заборгованості, складання акту звірки розрахунків і складання графіка погашення заборгованості перед постачальником. Разом з тим споживач повинен самостійно заявити, що не має боргів за газ.

За словами глави правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, з 1 липня споживач газу зможе змінювати постачальника в один клік: досить буде відправити новому постачальнику заяву-приєднання.

"Все інше за вас зробить новий постачальник за допомогою сучасних інформаційних технологій", - написав Коболєв на своїй сторінці в Facebook.

Він підкреслив, що до впровадження змін процес міг тягнутися місяцями. З новими правилами можна змінити постачальника протягом трьох днів.

"Це сміливий, але необхідний крок для запуску роздрібного ринку газу. І я вдячний, що попри коронавірусну пандемію, регулятор продовжує реформувати український ринок газу і змінив правила, щоб нарешті дати свободу вибору кожному українцю", - написав Коболєв.