21.08.2020, 09:51

В Україні у матерів-одиначок почали вимагати назад отримані виплати: хто ризикує втратити гроші

Марина Началова | Всі новини автора
мать одиночка

Днями в мережі стала актуальною тема позбавлення виплат матерів-одиначок в Україні. У деяких випадках у самотніх мам вимагають повернути отриману допомогу державі.

Матері-одиначки почали отримувати "листи щастя" з вимогою повернути отримані гроші, передає Час Пік.

Львівський лікар Арсен Ільїн в Фейсбуці опублікував такий лист, який прийшов його знайомій.

Управління праці та соціального захисту населення вирішило, що жінці була неправомірно нарахована виплата за липень, тому суму в розмірі 2218 гривень вимагають повернути назад, інакше питання буде вирішуватися в судовому порядку.

Варто зазначити, що допомога матерям-одиначкам нараховується залежно від матеріального становища сім'ї. Самотні матері змушені кожні півроку збирати документи і подавати їх в орган соцзахисту, оскільки за 6 місяців багато сімейних обставин може змінитися, пояснили виданню "КП в Україні" в управлінні праці та соцзахисту міста Рівне.

В цьому році, в зв'язку з карантином, уряд дозволив матерям-одиначкам не подавати документи заново - їм повинні були продовжувати виплачувати соцдопомогу в тому ж розмірі, що і раніше, за умови, що після карантину зроблять перерахунок.

Однак 22 липня Кабмін раптово видав нову постанову, яка зобов'язує повернути старий порядок заднім числом - з 1 липня. З цієї причини одинокі матері, які не подали документи до 1 липня, виявилися "винні" державі.

В управлінні соцзахисту запевняють, що після подачі пакета документів борг буде автоматично погашений, якщо матеріальне становище сім'ї не змінилося. В іншому випадку одержувачі соцдопомоги можуть розраховувати на реструктуризацію.

Міністерство соціальної політики інформує, що жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає та виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має. При реєстрації цією жінкою шлюбу з особою, від якої вона має дітей, допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається.

Виплати матерям-одиначкам також не призначаються, якщо в сім'ї є працездатні члени, які не працюють, не навчаються, не перебувають на військовій службі, на зайняті у підприємницькій діяльності та не перебувають на обліку в центрі зайнятості. Також допомоги можна не чекати, якщо сім'я зробила велику покупку на суму понад 50 тисяч гривень, а також якщо у сім'ї є друге житло або другий автомобіль віком менше 15 років.

Читайте ще: "Штрафи працюючим пенсіонерам": У ПФУ прокоментували "страшилку"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: