07.10.2020, 15:53

Чи залишаться в обігу золотисті залізні гривні: відповідь Нацбанку

Марина Началова | Всі новини автора
железная гривна

Після того, як з 1 жовтня в Україні офіційно вийшли з обігу монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, стали ширитися чутки про те, що металева гривня золотистого кольору також більше не буде ходити.

Чи можна ще розраховуватися "залізними" гривнями старого зразка? Відповідь на це питання міститься у ]]>прес-релізі]]> Національного банку, передає Час Пік.

Повідомляється, що золотисті монети номіналом 1 гривня, а також старі банкноти 1 і 2 гривні будуть дійсно поступово вилучатися з обігу банками, але залишаться дійсним платіжним засобом.

"Банкноти номіналами 1 і 2 гривні зразків 2003 - 2007 років та обігові монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору) залишаються дійсним платіжним засобом. Ними можна продовжувати розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати", - заявили в НБУ.

Прес-служба регулятора зазначила, що, потрапляючи в банки, такі гроші не будуть більше повертатися в готівковий обіг, а вилучатимуться банками та передаватимуться до Національного банку для утилізації. Поступово в готівковому обігу їх ставатиме дедалі менше, а їх місце займуть відповідні "сріблясті" обігові монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску.

Як вже повідомлялося, монети і банкноти, які більше не є платіжним засобом, громадяни можуть обміняти впродовж наступних трьох років.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: