08.11.2020, 21:48

Платити будуть всі: з українців готуються по-новому стягувати податок на нерухомість

Марина Началова | Всі новини автора
налог на недвижимость

У владних колах готують черговий "сюрприз" для українців. Оподаткування нерухомості пропонується кардинально "перекроїти", так, що платити доведеться навіть власникам маленьких квартир.

Проект на даний момент винесений на публічне обговорення і ще не поданий до Верховної Ради, передає Час Пік.

Як заявив в Фейсбуці автор проекту, голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, на сьогодні в Україні діє регулювання податку на нерухоме майно, властиве часам Середньовіччя.

"Чинний порядок адміністрування податку по «квадратним метрам» можна порівняти з подушною податтю, податком на вікна або податком на вогнище. Податки, які спрямовані на форму, а не на суть об'єктів оподаткування", - пише Гетманцев.

Запропонований ним проект передбачає оподаткування нерухомості в залежності її від вартості, а не від площі.

На сьогоднішній день податок на нерухомість в Україні стягується з "зайвих" квадратних метрів (квартири - понад 60 кв.м і будинки - понад 120 кв.м). Ставка податку не перевищує 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр.

У проекті Гетманцева пропонується встановити максимальну ставку податку на рівні не вище 0,2% від оціночної вартості житла і не вище 0,3% для нежитлової нерухомості. Тобто платити податок доведеться навіть за найменші квартири.

Пропонується звільнити від оподаткування житло, яке належить пенсіонерам, особам з інвалідністю, ветеранам війни і праці, малолітнім / неповнолітнім або недієздатним особам, але тільки якщо особі належить лише 1 об'єкт нерухомості і оціночна вартість його не перевищує для квартири 300 мінімальних зарплат (для міст-мільйонників) або 100 мінімалок (для інших населених пунктів), для будинків 600 мінімалок (для міст-мільйонників) або 250 мінімалок (для інших населених пунктів).

Експерти порахували, що якщо ініціативі Гетманцева дадуть хід, то податок на нерухомість для українців зросте суттєво. Якщо взяти за приклад квартиру площею 70 кв.м на столичній Троєщині, то за нинішніми правилами її власник повинен платити 708 грн. податку на рік. Якщо ж податок буде стягуватися з розрахунку вартості (а ціна такої квартири приблизно 1,5 млн грн.), то податок вже буде близько 3000 грн. на рік.

Читайте ще: Стаціонарний обмінний пункт: вибір любителів готівки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: