03.07.2021, 09:32

Третя платіжка за газ: хто і коли отримуватиме нову квитанцію

Третья платежка за газ

В Україні споживачі отримуватимуть третю платіжку за газ. Додатково до платіжок за газ та його транспортування, додасться ще одна квитанція. Платіжка буде приходити не постійно, а тільки при необхідності.

В Україні 1 травня 2021 року набрав чинності закон №1060 про врегулювання питань у сфері надання житлово-комунальних послуг, повідомляє Час Пік

Закон перевів жителів приватних та багатоквартирних будинків на індивідуальні договори з постачальниками послуг. Документ зобов'язує співвласників будинку укладати договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових систем з операторами ГРС або іншими компаніями, які можуть здійснювати таке обслуговування.

Тепер українцям приходитиме третя платіжка за газ. Її отримуватимуть мешканці багатоквартирних будинків. Додатковий платіж виник внаслідок розподілу вартості транспортування газу та вартості обслуговування мереж.

У квитанції буде така інформація: тариф, сума до виплати за місяць, інші відомості про технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Таким чином, українці повинні будуть оплачувати за діючими тарифами реально спожиті кубометри газу, транспортування блакитного палива та обслуговування мереж.

За словами експертів, після того як було розділено платіжки – окремо за доставку газу, окремо за сам газ – з'ясувалося, що в містах у багатоквартирних будинках в цю вартість доставки та розподілу газу не була включена вартість обслуговування мереж всередині самого будинку.

Раніше обслуговування внутрішньобудинкових мереж було закладено в тариф за послуги ЖЕКу і в разі аварійної ситуації ЖЕК усував всі неполадки за свій рахунок. Зараз ЖЕК цим займатися перестав.

Варто відзначити, що технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж не включає в себе поточний та капітальний ремонт систем.

На сьогоднішній день немає фіксованого тарифу на дану послугу, тому поки неясно, скільки українці будуть платити додатково. У той же час Кабмін планує встановити граничну вартість послуги.

Що з себе представляє третя платіжка за газ - в інфографіці аналітичного порталу "Слово і діло".

третья платежка за газ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк