12.07.2022, 09:17

Вперше за 20 років: курс євро до долара становив 1 до 1

Віктор Білий | Всі новини автора

Падіння євро до 20-річного мінімуму пов'язане із зупинкою Північного потоку-1. Станом на 12 липня обмінний курс євро та долара становить 1:1. Але за курсом НБУ 100 доларів досі дорівнюють 98,5 євро.

Про це повідомляє Reuters, передає Час Пік.

Наразі російський газ не постачається до Німеччини, оскільки трубопровід нібито перебуває на щорічному техобслуговуванні протягом 10 днів.

Інвестори стурбовані тим, що ремонт газопроводу Nord Stream 1 може затягнутися через вторгнення Росії до України, а це ще більше обмежить постачання блакитного палива до Європи.

Водночас американська валюта зміцнює позиції, а експерти прогнозують, що Федеральна резервна система США підвищуватиме ставки швидше. У зв'язку з цим курс долара зріс на 1% щодо шести основних валют і досяг індексу 108,14. Це найвищий показник із жовтня 2002 року.

Стратег Societe Generale Кеннет Брукс стверджує, що євро, швидше за все, зміцниться лише після того, як покращиться Європейська економічна перспектива, і якщо можливості для агресивного підвищення процентної ставки у США ослабнуть.

За словами американських аналітиків, найпесимістичніший прогноз для євро – що він у липні наблизиться до 0,95 долара.

Нагадаємо, що востаннє паритет євро та долара, іншими словами – обмінний курс 1:1, фіксувався восени 2002 року. З того часу єдина європейська валюта незмінно коштувала дорожче від грошової одиниці США.

Читайте також: Потрібно дозволити Україні завдавати ударів по військових об'єктах у РФ та Білорусі, - радник Конгресу США

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: