01.03.2023, 07:17

Підвищення пенсій, виплати військовим, ЖКГ, нові правила для українців у Польщі: що зміниться з 1 березня

Віктор Білий | Всі новини автора

З 1 березня в Україні відбудуться кілька важливих змін: збільшиться розмір пенсій, виплати військовим, запроваджуються нові правила для українців у Польщі. При цьому підвищення зарплат, як і подорожчання комуналки, поки що не передбачається.

Час Пік докладніше розповідає, що саме зміниться для українців з 1 березня 2023 року.

Індексація пенсій

За словами українського прем'єра Дениса Шмигаля, у березні пенсії зростуть на 20%, причому це підвищення торкнеться понад 10 млн одержувачів виплат, тобто всіх. Загалом на пенсійне забезпечення витратять понад 700 млрд грн. Цієї суми буде достатньо для гарантування виплати пенсій, проведення їхньої індексації у березні, а також для збереження всіх доплат протягом 2023 року.

Сума індексації в середньому становитиме від 400 до 800 гривень.

Поряд з обіцяною індексацією деякі категорії українців можуть розраховувати на надбавки залежно від обставин: вікові доплати, доплати за понаднормовий стаж, утримання дітей, донорство, а також за участь у бойових діях.

Виплати військовим

З березня українським військовослужбовцям почнуть нараховувати виплати за новими правилами:

  • винагороду 100 тис. грн/місяць продовжують отримувати військові на лінії зіткнення, а виплату цю нараховуватимуть пропорційно до часу виконання завдань.
  • 100 тис. грн також платитимуть за конкретний період виконання бойових завдань - військовослужбовцям ракетних військ та артилерії, льотчикам, морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним військам та протиповітряним військам на завданнях в районі бойових дій;
  • 50 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління; їх визначатиме головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб ЗСУ;
  • додаткову винагороду 30 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойові завдання у районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.

Окрім цього, 30 тис. грн винагороди скасують для військових, які проходять службу у військових частинах та підрозділах поза районами ведення бойових дій, а також строковиків, курсантів, офіцерів управлінь та штабів.

Тарифи ЖКГ

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що окупанти пошкодили або зруйнували половину енергосистеми. Тому навесні уряд може схвалити рішення про підвищення тарифів, оскільки інакше кризу в енергетиці подолати не вдасться.

З 1 березня підвищення тарифів на електроенергію не очікується, але з 1 квітня тарифи на світ можуть бути переглянуті.

Переселенці у Польщі

З 1 березня у Польщі запроваджується оплата за проживання для українських біженців, які перебувають у місцях колективного проживання понад 120 днів. За новими правилами, українцям потрібно буде компенсувати 50% видатків, але не більше 40 злотих на людину на добу. Тут є винятки, які не сплачуватимуть житло:

  • особи з інвалідністю;
  • пенсіонери та потребують догляду;
  • вагітні жінки;
  • особи, які виховують дітей віком до 12 місяців або трьох та більше дітей.

З травня, якщо термін перебування громадян України перевищить 180 днів, розмір компенсації збільшиться до 75%, але не більше ніж 60 злотих на добу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк