05.06.2023, 09:40

Обов'язкова повірка лічильників повертається: для кого зроблено виняток

Обязательная поверка счетчиков возвращается

В Україні відновлюються перевірки лічильників. Кабінет Міністрів ухвалив рішення відновити обов'язкову повірку індивідуальних приладів обліку комунальних послуг.

Українці мають періодично проходити процедуру повірки лічильників. Держава на якийсь час звільнила українців від цієї процедури, але 7 квітня 2023 р. Кабінет Міністрів ухвалив рішення відновити обов'язкову повірку індивідуальних пристроїв обліку комунальних послуг, повідомляє Час Пік.

З 4 червня 2023 р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України ]]>№440]]> від 07 квітня 2023 р., в якій йдеться про те, що прилади обліку, чий термін повірки закінчився у період військового та надзвичайного стану, знову підлягають обов'язковій сертифікації.

Ця вимога стосується населених пунктів:

  • де не ведуться бойові дії;
  • які не є тимчасово окупованими;
  • які не належать до територій можливих бойових дій.

Нагадаємо, у квітні 2022 року Кабмін прийняв постанову ]]>№412]]>, яка стосувалася всієї території України, і дозволяла відстрочити обов'язковість повірки лічильників до закінчення військового стану, а також на три місяці після його закінчення або скасування на всій території України або в окремих її місцевостях.

З набранням чинності постанови №440 від 07 квітня 2023 р. постанова №412 від 5 квітня 2022 року втрачає чинність.

Тепер споживачам більшості населених пунктів України необхідно повірити прилади обліку комунальних послуг, якщо термін дії їх свідоцтв про перевірку минув.

"Прийняте рішення поширюється на всіх виконавців послуг, за винятком тимчасово окупованих територій. Усі без винятку лічильники централізованого опалення та гарячого водопостачання із простроченими свідченнями мають пройти повірку", – пояснив голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Інтервал між повірками лічильників води та тепла становить 4 роки. Перевірку здійснюють ліцензовані організації. Лічильник води можна перевірити на місці, не знімаючи.

Якщо вчасно не здійснити повірку лічильників, можуть прийти платіжки з "космічними сумами". Показання "простроченого" лічильника не приймаються й платити доводиться за нормами, зазвичай значно вищими від фактичного споживання.

Хто має платити за повірку лічильників у квартирі – має бути прописано у договорі з постачальником комунальної послуги. У законодавстві зазначено, що платить власник лічильника – той, хто його купував. А загальнобудинковими лічильниками займається або постачальник послуг, або ОСББ.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк