17.06.2024, 08:31

За неправильне використання генераторів загрожують штрафи: за що можуть оштрафувати

За неправильное использование генераторов грозят штрафы

Через російські атаки по енергетичній інфраструктурі України в країні склалася складна ситуація в енергосистемі. У вечірні години та години пікового споживання діють графіки відключення електрики. Людям доводиться переходити на альтернативні джерела споживання. Якщо вибір падає на генератори, потрібно знати, що за їхнє неправильне використання загрожують штрафи.

Генератори видають шум, випускають чадний газ, можуть спричинити пожежі чи вибухи через порушення правил експлуатації. Які штрафи загрожують українцям за неправильне використання генератора, ]]>повідомляє ]]>видання "OBOZ.UA", передає Час Пік.

Встановлювати паливні генератори можна тільки на відкритому повітрі. При цьому вони повинні стояти на відстані не менше шести метрів від вікон, дверей та гаражів. Тому, згідно правил пожежної безпеки, ставити їх на балконі не можна. На порушників чекає штраф до 510 грн.

Один з найбільших недоліків генераторів в експлуатації – високий рівень шуму. Санітарні норми України припускають такий допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

  • у денний час: 55-70 дБ;
  • у нічний час: 45-60 дБ.

Шумове забруднення, згідно з законом "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", є причиною для штрафу. Порушників можуть оштрафувати:

  • для фізичних осіб - штраф у розмірі 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-255 грн);
  • для юридичних осіб - штраф у розмірі 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255-510 грн).

Якщо порушення буде вчинено повторно, штраф збільшиться:

  • до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (255-510 грн);
  • до 50-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб (850-2550 грн) з конфіскацією джерела шуму.

Якщо люди скаржаться на шум, поліція повинна прийняти заяву, скласти протокол та направити справу до суду. Санепідемстанція повинна скласти акт, в якому буде вказано кількість децибелів від працюючого генератора. Рішення про виплату штрафу ухвалюється судом.

Читайте також: Кращі чохли для iPhone 15: захист та стиль

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк