28.06.2024, 20:12

Українська енергосистема залучила аварійну допомогу з трьох країн: деталі ситуації

електроенергія

27 червня українська енергосистема змушена була залучити додаткову аварійну допомогу з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини для забезпечення потреб споживачів. Це рішення стало необхідним через низку обставин, які суттєво вплинули на стабільність енергопостачання в країні.

Згідно з інформацією Міністерства енергетики України, аварійна допомога була залучена не лише минулої доби, але й у нічні години 28 червня. Також на поточну добу прогнозується імпорт електроенергії обсягом 31 390 МВт-год, передає Час Пік.

Через нові обстріли були зафіксовані знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській та Миколаївській областях. Окрім цього, у Києві сталося технологічне порушення, внаслідок якого без електроенергії залишилися житлові будинки та установи у центральному районі міста. Завдяки оперативним діям енергетиків, всі споживачі були знову заживлені.

У південному регіоні на високовольтній підстанції відбулося відключення обладнання, що призвело до знеструмлення споживачів в Одеській та Миколаївській областях. Протягом години всі споживачі були знову підключені до мережі. Загалом енергетикам вдалося відновити енергопостачання для 19,5 тисячі абонентів, які були знеструмлені через бойові дії та технологічні порушення.

Негода на Закарпатті також внесла свої корективи: через грозу без електроенергії залишилися 9 824 абоненти у 17 населених пунктах. Міністерство енергетики України нагадує, що сьогодні протягом всієї доби діятимуть графіки погодинних відключень.

Через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури, які почалися 22 березня 2024 року, Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Суттєво постраждали теплові електростанції державної компанії "Центренерго" та гідроелектростанції "Укргідроенерго". Унаслідок цього дефіциту потужності, оператор енергосистеми НЕК "Укренерго" з початку травня обмежував енергоживлення промислових споживачів, а з 14 травня ці обмеження поширилися і на побутових споживачів.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький попередив, що повністю уникнути відключень не вдасться ні влітку, ні восени. З березня Україна зазнала шість масованих ударів по енергетичній системі, серед яких знищення Зміївської ТЕС 29 березня та повне руйнування Трипільської ТЕС 11 квітня. Ці об'єкти були важливими постачальниками електроенергії для Київської, Черкаської та Житомирської областей. Як наслідок, державне "Центренерго" втратило 100% своєї генерації.

Крім теплових електростанцій, російські атаки пошкодили Канівську та Дністровську ГЕС. За даними ДТЕК, пошкоджено 80% енергоблоків ТЕС.

Залучення аварійної допомоги з Польщі, Румунії та Словаччини є вимушеним заходом для забезпечення стабільного енергопостачання в умовах постійних атак та технологічних порушень. Енергетики продовжують докладати максимум зусиль для відновлення нормального функціонування енергосистеми країни, попри всі виклики.

Читайте також: Уряд призначив нового голову ДСНС: що про нього відомо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк