06.08.2024, 17:08

"Укренерго" анонсує перші довгострокові аукціони для балансування енергосистеми: новий етап для енергетичного сектора України

Оксана Мовчан | Всі новини автора
вапапорл

15 та 22 серпня 2024 року НЕК "Укренерго" проведе перші довгострокові аукціони закупівлі допоміжних послуг, які стали важливим кроком у реформуванні енергетичної інфраструктури України. Зокрема, компанія планує закупити різноманітні резерви для підтримки балансу енергосистеми на термін до п'яти років, з можливістю відтермінування надання послуг до одного року.

Про це під час форуму "Децентралізована генерація. Нові можливості для бізнесу та громад" повідомив голова правління НЕК "]]>Укренерго]]>" Володимир Кудрицький, передає Час Пік.

Перший аукціон відбудеться 15 серпня, на якому буде оголошено про потребу в 99 МВт послуг первинного регулювання. У цьому аукціоні зможуть взяти участь переважно системи накопичення енергії — високо маневрені установки, здатні швидко реагувати на команди диспетчера протягом 15 секунд.

Другий аукціон, який відбудеться 22 серпня, має більший обсяг: планується закупити 1000 МВт резервів. Зокрема, 579 МВт буде виділено для послуг завантаження, тобто для нових електростанцій, здатних збільшувати виробництво електроенергії за потреби, а 421 МВт — для симетричних резервів. У цьому аукціоні зможуть брати участь газопоршневі, газотурбінні установки та електростанції на біомасі, які можуть швидко змінювати свою потужність протягом 15 хвилин.

Переможці аукціонів отримають фіксовані контракти в євро з можливістю відтермінування виконання умов до вересня 2025 року. Це дає можливість переможцям збудувати необхідні електростанції або установки для забезпечення балансування енергосистеми. Тарифи, запропоновані "Укренерго", будуть значно вищими, ніж у європейських операторів енергетичних систем, що надає інвесторам додаткові стимули.

Володимир Кудрицький підкреслив, що ці аукціони є революційним кроком у розвитку розподіленої генерації в Україні. Внаслідок руйнувань, завданих війною, для створення стійкої енергетичної системи Україні необхідно залучити нові потужності.

Зокрема, планується побудувати:

  • 4 ГВт нових вітрових електростанцій;
  • 3,8 ГВт сонячних електростанцій;
  • 1,4 ГВт потужностей газової генерації;
  • 1,1 ГВт нових ТЕС на біопаливі;
  • 0,8 ГВт потужностей установок зберігання енергії.

Загальна сума необхідних інвестицій оцінюється в 12-13 мільярдів євро. Реалізація такого масштабного проєкту потребує залучення приватних інвестицій та економічних стимулів для бізнесу і громад. Рішення уряду і НКРЕКП, на основі пропозицій "Укренерго", створює умови для впровадження довгострокових аукціонів, що є критично важливим для побудови нової децентралізованої енергосистеми в Україні.

Також важливо нагадати, що сьогодні є останнім днем для сплати гарантійного внеску для участі в аукціоні з купівлі резервів підтримки частоти (РПЧ). Для аукціонів з купівлі автоматичних резервів відновлення частоти (аРВЧ) термін оплати закінчується 12 серпня.

Допоміжні послуги включають готовність електростанцій до швидкої зміни потужності за командами диспетчера, що забезпечує стабільність енергосистеми. "Укренерго", як оператор системи передачі, укладає контракти на постачання цих послуг з компаніями-виробниками електроенергії.

Читайте також:

У Європарламенті закликали країни ЄС збільшити обсяги постачання зброї Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк