02.09.2024, 17:19

"Копійка" йде в минуле: НБУ змінює назву монет

Віктор Білий | Всі новини автора

Національний банк України (НБУ) оголосив про плани зміни назви розмінних монет із "копійка" на "шаг".

Цю ініціативу було озвучено пресслужбою НБУ у понеділок, 2 вересня, передає Час Пік.

За інформацією НБУ, зміна назви потрібна для відновлення історичної справедливості та здійснення дерусифікації грошової системи. У заяві наголошується, що назва "копійка" асоціюється з московською окупацією та кремлівськими наративами, що спричинило його заміну.

"Дослідивши історію грошового обігу в Україні, ми дійшли висновку, що назва копійка фактично є символом російської окупації. Настав час відновити справедливість і очистити монетарний суверенітет від усілякої спорідненості з московською спадщиною", - зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

Історична довідка про слово "шаг"

За інформацією НБУ, назва "шаг" має давнє українське коріння і використовувалося в грошовому рахунку на території України у XVI–XVII століттях. Це слово також зустрічається у творах видатних українських письменників, таких як Тарас Шевченко та Леся Українка.

Під час Української революції 1917–1921 років в обіг було введено грошові знаки під назвою "шаг", проте через економічні та технічні складнощі монети не були викарбувані, і замість них були випущені розмінні марки.

Підтримка наукової спільноти

Ініціативу НБУ підтримує наукова спільнота. Історики Національного банку, які працюють у Музеї грошей НБУ, наголосили, що "шаг" є суто українською назвою для дрібних монет.

Доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін наголосив: "Наша гривня - княжого роду, а шаг походить зі славетного роду козацького". Позитивно оцінили ініціативу також експерти з Інституту історії України, Інституту мовознавства імені О. Потебні та Національного музею Тараса Шевченка.

Згідно з планами НБУ, перехід на нову назву монет стане важливим кроком до відновлення національної ідентичності та очищення грошового обігу від російських впливів.

Читайте також: Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на пальне

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: