04.10.2024, 12:25

Податкова отримає доступ до рахунків громадян України за кордоном

Віктор Білий | Всі новини автора

Україна зробила важливий крок у боротьбі з ухиленням від сплати податків, успішно завершивши перший міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки у рамках стандарту Common Reporting Standard (CRS).

Як повідомив Міністерство фінансів, у процесі обміну було отримано дані про рахунки українців за кордоном.

Цей обмін включає значущі відомості про фінансові рахунки, такі як ім'я власника, його адресу, податкове резидентство, номер, дату та місце народження, а також інформацію про рахунок, залишок на кінець звітного періоду та доходи.

Державна податкова служба України передала інформацію про рахунки нерезидентів до податкових органів партнерських юрисдикцій та отримала дані про рахунки податкових резидентів країни. Цей крок підтримує мету створення прозорого податкового середовища та покращення іміджу України як надійного партнера на міжнародній арені.

За даними Національної стратегії доходів, автоматичний обмін інформацією сприяє посиленню контролю за декларуванням доходів, виявлення незадекларованих коштів та підвищення ефективності оподаткування контрольованих іноземних компаній. Такий підхід дозволить Україні успішніше боротися з ухиленням від сплати податків та створювати додаткові податкові надходження, що своєю чергою підтримає економічну стабільність країни.

Цей обмін є частиною зобов'язань України у процесі інтеграції до Європейського Союзу та спрямований на підвищення прозорості податкової сфери. Реалізація стандартів CRS відбулася за підтримки Програми Європейського Союзу з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

Довідка: CRS передбачає щорічний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки між державами, які приєдналися до багатосторонньої угоди. Зараз близько 110 юрисдикцій, включаючи всі держави-члени ЄС, беруть участь у цьому процесі. Перший звітний період охоплював час з 1 липня по 31 грудня 2023 року, а обмін даними успішно завершено 30 вересня 2024 року.

Читайте також: Зарплати під загрозою: Верховна Рада готує новий законопроєкт про підвищення податків уже у жовтні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: