27.10.2024, 16:24

Обов'язкові накопичення: Кабмін запропонував нову пенсійну реформу

Віктор Білий | Всі новини автора

Міністерство соціальної політики України представило законопроєкт "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", який запроваджує обов'язкові відрахування до пенсійних фондів як для працівників, так і для роботодавців. Цей крок спрямований на покращення пенсійної системи та підвищення фінансової стійкості громадян.

Документ розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України.

Згідно з проєктом, працівники будуть зобов'язані робити накопичувальний внесок у розмірі 1% від своєї заробітної плати у перший рік, 2% – у другий та 3% – у третій рік і далі. Роботодавці також будуть вносити аналогічні обов'язкові внески: 1% у перший рік, 2% у другий та 3% у третій рік. Якщо працівник вирішить робити додаткові накопичувальні внески, то роботодавець зможе виділити частину єдиного внеску на ці цілі з четвертого року.

Крім того, самозайняті особи також зобов'язані вносити накопичувальні внески у розмірі 1% у перший рік, 2% - на другий і 3% - на третій рік. При цьому накопичувальні внески не вважатимуться частиною єдиного соціального внеску.

Міністерство планує зменшити ставку Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з 22% до 17% першого року, до 16% другого і до 15% - з третього року.

Читайте також: У листопаді українські пенсіонери отримають доплати до пенсій: хто та скільки отримає

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк