
На українському ринку очікується значне здешевлення жирних молочних продуктів, яке, за прогнозами, може сягнути 30-35% до Нового року. Тенденція збережеться як мінімум до першої половини 2026 року.
Це пояснила заступник генерального директора Асоціації виробників молока Олена Жупінас, передає Час Пік із посиланням на українські ЗМІ.
Основна причина цінового падіння - різке зниження вартості продукції на європейському ринку.
"Починаючи з кінця літа ціни на масло у світі знизилися більш ніж на 30%. Українські експортери продавали цей продукт до ЄС минулого року по 7 євро за кілограм. Зараз ця вартість становить не вище 4,5 євро", - зазначила експерт.
Таке глобальне зниження, у свою чергу, дуже вплинуло на закупівельні ціни на сире молоко. Наприклад, вартість молока класу "екстра" вже знизилася на 17% у середині листопада.
У цих умовах багато українських виробників змушені працювати "в собівартість", а деякі - навіть у збиток. Ця ситуація призводить до того, що українські переробники активно переорієнтуються на внутрішнього споживача. Зниження цін на полицях магазинів відбуватиметься переважно за допомогою акцій, досягаючи обіцяних 30-35%.

















