30.05.2014, 11:04

ДПІ відповідає на ваші запитання

Сплата ЄСВ підприємцями, які досягли пенсійного віку

ЗАПИТАННЯ: Чи необхідно сплачувати єдиний соціальний внесок фізичним особам-підприємцям, якщо вони досягли пенсійного віку?<

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до Закону про єдиний соціальний внесок (ЄСВ) фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, котрі обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, є платниками єдиного внеску. Проте, відповідно до частини 4 статті 4 Закону про ЄСВ фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного вгнеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Таким чином, фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами, звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Водночас за найманих працівників, у тому числ інвалідів або пенсіонерів за віком, сплата єдиного внеску підприємцями здійснюється на загальних підставах згідно з чиним законодавством.

 

Порядок нарахування (утримання) ЄСВ на (із) заробітної плати нерезидентів, які працюють у представництвах іноземних компаній

ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно нараховувати та утримувати єдиний соціальний внесок на (із) заробітної фізичних осіб-нерезидентів, які працюють у представництвах іноземних компаній?

ВІДПОВІДЬ: Дія Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Платники єдиного внеску визначені у частині 1 статті 4 Закону № 2464, зокрема, відповідно до пункту 1 та пункту 6 частини 1 статті 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску є дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій ( у тому числі міжнародні), розташовані на території України, громадяни України та особи без громадянства, які працюють у дипломатичних представництвах і консульських установах іноземних держав, філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах іноземних підприємств, установ та організацій (зокрема, міжнародних), розташованих на території України. Разом з тим, іноземні громадяни, які працюють в представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не віднесені Законом № 2464 до платників єдиного внеску та не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Отже, враховуючи зазначене, єдиний соціальний внесок на заробітну плату фізичних осіб – нерезидентів представництвами іноземних держав, розташованих на території України, не нараховується та не утримується.

ПДФО при використанні працівником власного автомобіля на роботі

ЗАПИТАННЯ: Чи оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) сума компенсації, яка виплачується юридичною особою-працедавцем найманому працівнику, за використання власного автомобіля при виконанні службових обов'язків?

ВІДПОВІДЬ: Сума компенсації, яка виплачується юридичною особою найманому працівнику за використання власного автомобіля, який не перебуває в оренді у юридичної особи, при виконанні службових обов’язків, є додатковим благом такого працівника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб, згідно чинного законодавства.

Оподаткування вартості майна при поділі спільної власності подружжя

ЗАПИТАННЯ: Як оподатковується вартість майна, отриманого внаслідок поділу спільної сумісної власності подружжя?

ВІДПОВІДЬ: До оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна, які надходять платнику податку за рішенням суду про поділ спільної сумісної власності подружжя у зв’язку з розірванням шлюбу чи визнанням його недійсним, або за добровільним рішенням сторін, з урахуванням норм Сімейного кодексу України.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області

Ответы на вопросы: