24.09.2017, 19:34

Про стан законності у сфері запобігання корупції та заходи щодо її зміцнення

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою у 2017 році вжито ряд заходів, спрямованих на посилення протидії корупції на території міста Рубіжне.

У січні та липні поточного року Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою відповідно до ст.25 Закону України «Про прокуратуру» спільно з Рубіжанським ВП ГУНП в Луганській області проведено координаційні наради спрямовані на посилення протидії корупції на території міста Рубіжне, розроблені спільні заходи.<

За результатами реалізації запланованих заходів, Рубіжанським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури протягом 2017 року до Рубіжанського міського суду спрямовано 2 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях щодо корупційних злочинів, передбачених ч.2, 3 ст. 191, ст. 366 КК України стосовно директора Рубіжанської централізованої бібліотечної системи Рубіжанської міської ради, яка достовірно знаючи про відсутність на роботі бібліотекаря читального залу центральної міської бібліотеки, склала завідомо неправдиві документи - табелі обліку робочого часу, що стало підставою незаконного нарахування та сплати заробітної плати бібліотекарю у сумі 69 509 грн., якою у подальшому директор заволоділа.

Під час судового розгляду заподіяні збитки відшкодовані в повному обсязі.

Вироком Рубіжанського міського суду в серпні поточного року особу визнано винною у вчинення злочинів, призначено покарання у вигляді 2 років позбавлення волі та звільнено від відбування покарання зіспитовим строком на 1 рік з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 1 рік.

До Сєвєродонецького міського суду спрямовано обвинувальний акт у кримінальному провадженні даної категорії за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.2 ст.357 КК України за фактом викрадення службовою особою УПФУ в м.Севєродонецьк з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем особливо важливого документа - пенсійної справи з архіву УПФУ.

Вироком Сєвєродонецького міського суду в червні поточного року особу визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення та призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

Крім того, Рубіжанським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури в червні поточного року спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України за фактом зловживання службовим становищем начальником управління освіти Рубіжанської міської ради, яка з метою одержання неправомірної вигоди для фізичної особи - підприємця, всупереч інтересам служби, уклала договір «про закупівлю послуг за державні кошти», що стало підставою для проведення при здійсненні організації

гарячого харчування учнів в школах протягом 2013 року покриття витрат сторонньої фізичної особи - підприємця за електропостачання за рахунок коштів загального фонду бюджету на загальну суму в 168895,07 гривень.

На вказану суму прокурором заявлено позовну заяву.

Судовий розгляд кримінального провадження на даний час триває.

Завдяки вжитим Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою заходам у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1, 3 ст.368 КК України, викрито факти отримання неправомірної вигоди службовою особою ДЗ «Луганський державний медичний університет»,

На цей час досудове розслідування закінчується та вживаються заходи до направлення кримінального провадження до суду.

Також, місцевою прокуратурою вжито заходів, спрямованих на протидію адміністративно карній корупції на території міста Рубіжне.

У квітні 2017 року Рубіжанським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури виявлено факт порушення вимог ст.52 Закону України «Про запобігання корупції» з боку начальника відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Управління Пенсійного фонду України в місті Рубіжне, яка отримавши дохід, у вигляді земельних ділянок оцінка яких складає 538 618,56 грн., тобто в сумі, що перевищує 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня 2016 року (68 900 грн.), але письмово не повідомила про суттєві зміни у майновому стані Національне агентство з питань запобігання корупції.

За даним фактом, матеріали спрямовані до органу уповноваженому складати протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. Управлінням захисту економіки в Луганській області ДЗЕ НП України складено адміністративний протокол за ч.2 ст. 172-6 КУпАП та спрямовано до Рубіжанського міського суду для розгляду по суті.

Постановою Рубіжанського міського суду правопорушника визнано

винним у вчиненні зазначеного адміністративного правопорушення.

Також Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою внесено подання в порядку ч.З ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» директору департаменту освіти і науки Луганської ОДА з метою виявлення причин та

умов, що сприяли вчиненню адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

За результатами розгляду даного подання на директора КЗ «Рубіжанська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» накладено дисциплінарне стягнення у вигляді догани.

Питання запобігання корупції на території міста Рубіжне, перебуває на постійному контролі Сєвєродонецької місцевої прокуратури.

Перший заступник керівника

Сєвєродонецької місцевої прокуратури О. Онуфрієнко

Рубрика - Правозащитник: