Два рецепти хрустких огірочків на зиму
- огірки середнього розміру;
- холодна вода з-під крану;
- сіль крупного помелу;
- спеції.
Настав час літнього традиційного заняття - засолювання огірків на зиму. Пропонуємо два рецепти чудових хрустких огірочків до зимового столу. Перший спосіб - огірки солоні залиті холодним розсолом, другий - огірки мариновані залиті гарячим розсолом. Обидва рецепти прості, огірочки виходять хрусткими, ароматними та дуже смачними.
Огірки солоні (в холодному розсолі)
Цей рецепт з урахуванням на одну 3-літрову банку і він не зовсім звичайний. Банку миємо під проточною водою з будь-яким миючим засобом, після чого гарненько обполіскуємо. Далі всі огірки обрізаємо з двох сторін і щільно складаємо в тару, не додаючи ніяких спецій. Далі поступово розчиняємо склянку (200 г) солі у звичайній холодній воді. Відсутній розсіл можна доповнити звичайною холодною водою з-під крана.
Залиті до верху огірки накриваємо кришкою і залишаємо в такому положенні на столі, без потрапляння прямих сонячних променів, рівно на 2 дні. Після чого розсіл зливаємо у раковину, він нам не знадобиться, огірки промиваємо кілька разів під проточною водою. Поверх огірків викладаємо спеції (часник, кріп, листя вишні, смородини, хрону), заливаємо все звичайною водою з-під крана (додаючи солі), накриваємо капроновою кришкою і відправляємо в холоднеу містечко на зимівлю.
Читайте також: Огірки як бочкові. Консервація холодним розсолом
Огірки мариновані (в гарячому розсолі)
Інгредієнти:
- огірки невеликого розміру;
- суміш перців (горошком);
- часник;
- гвоздика;
- оцтова кислота 70%;
- цукор;
- зелень (кінза, кріп, петрушка).
Даний рецепт з урахуванням на 2 літрові баночки. На дно чистих баночок кладемо трохи порізаної зелені, 2 зубчики часнику, після чого до половини заповнюємо банку огірками. Огірки також обрізаємо з двох сторін. Далі знову пересипаємо зеленню, додаємо 1 зубчик часнику і доповідаємо другу половину банки огірками, зверху посипаємо ще раз зеленню.
Заповнені огірками баночки, за допомогою спеціальної воронки заливаємо до верху окропом і накриваємо кришкою.
Порада: для того, щоб банки не вибухнули, огірки потрібно гарненько прогріти.
У такому положенні тримаємо огірки до тих пір, поки вода не стане теплою - 10-15 хвилин, після чого воду зливаємо в емальований посуд. Далі знову заливаємо огірки, але вже новим окропом і даємо постояти також 10-15 хвилин.
Читайте також: Консервація огірків з кетчупом «Чілі»
А тим часом займемося розсолом. На 1 літр холодної води додаємо жменьку перців, 2-3 гвоздики, 1 стол. ложку солі (з гіркою) та 2 стол. ложки цукру (без гірки). Розсіл добре перемішуємо, відправляємо на вогонь і доводимо до кипіння. Далі другу воду зливаємо та на 1 л банку додаємо 1 ч. ложку оцтової кислоти і заливаємо огірки гарячим маринадом. Банки закочуємо і перевертаємо догори дном, не укутуючи, інакше огірки не будуть хрусткими. Наступного дня, можна відправляти огірки у підвал.