Відпочинок в Закарпатті: цікаві ідеї

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Закарпаття — найзахідніша частина України. Регіон цікавий як природними умовами, так і місцевою культурою. Закарпатті рясніє різними мовами й традиціями, які виникли в результаті змішування великої кількості етносів. Місцева культура, гірські вершини, захищені долини, озера і близько 10 000 річок і потоків сприяють цілорічному відпочинку.

Закарпаття відоме своїми курортами. Сюди на відпочинок приїжджають, щоб покататися на лижах, викупатися в термальних джерелах, подивитися на квітучі сакури, нарциси, оглянути місцеві замки та храми. Також завжди можна організувати пішу прогулянку.

Пропонуємо наш список місць, де можна добре провести час в Закарпатті.

Ужгород

Оскільки безліч поїздів і автобусів з інших регіонів України прибуває до Ужгорода, радимо почати саме з нього. Ужгород розташувався на звивистій річці Уж, з якої асоціюють походження його назви. Це культурний і освітній центр Закарпаття, багатонаціональне місто з тисячолітньою історією. Тут багато музеїв, серед яких є зоологічний і краєзнавчий, а також музей народної архітектури та побуту. Обов'язково подивіться на місцевий десятивіковий замок, ратушу, будівлю філармонії, винний льох, собор Воздвиження Чесного Хреста, Михайлівську церкву, костел св. Георгія, будинок у Радванці, що є пам'ятками архітектури XVII-XVIII століть.

Відпочинок в Закарпатті

Знайти житло на вихідні в Ужгороді не важко. У місті десятки готелів, хостелів та пропозицій подобової оренди квартир від приватних осіб. Готелі Ужгорода орієнтовані на середньостатистичного українського туриста.

Мукачево

Продовжити відпочинок в Закарпатті можна в місті Мукачево — старовинному, акуратному містечку, розташованому на рівній долині біля річки Латориця. На особливу увагу заслуговують такі визначні пам'ятки Закарпаття, як мукачівська ратуша, зведена на початку минулого століття, готична каплиця св. Мартина — покровителя міста, замок Паланок, що підноситься над містом, палац Ракоці й Миколаївський монастир. Крім того, можна покататися маршрутним транспортом по околицях і відвідати замок Сент-Міклош в Чинадієво або палац графів Шенборнів. У Мукачеві регулярно влаштовують свята, які можуть зацікавити туристів. Наприклад, січневий фестиваль вина.

Відпочинок в Закарпатті

Дістатися в Мукачево можна як на автобусі з Ужгорода, так і на електричці, яка курсує через місто.

Берегово

Виноград для мукачівського зимового фестивалю вина вирощують в містечку Берегово, що розташувався біля невисоких гір на річці Верке. Щорічно тут проводять своє винне свято - "БерегФест", що починається урочистим хресним ходом і ритуалом тисняви винограду. У туристів, що зупинилися в Берегово, є можливість відвідати місцевий винний завод або відправитися в дегустаційний тур по місту та околицям, щоб спробувати десятки сортів цього напою. Звичайно ж, варто прикупити й що-небудь додому.

Відпочинок в ЗакарпаттіЩе відпочинок в Закарпатті в Берегово відомий термальними джерелами, температура води в яких ніколи не опускається нижче 36 градусів і сприятливо впливає на людей з серцево-судинними захворюваннями, лікує проблеми з суглобами, допомагає при нервових розладах і т. д.

Колочава

Найбільше село Закарпатського нагір'я — Колочава. Територія села, разом з покриваючими її лісами, входить до складу природного парку "Синевир". Туристів, що віддають перевагу активному відпочинку в Закарпатті зацікавить дводенний похід з Колочави по природному парку через гори в село Синевир, колишнє селище лісорубів, а далі в Синевирську Поляну, щоб побачити найбільше природне карпатське озеро — Синевир.

Відпочинок в Закарпатті

Гірський курорт — Драгобрат

У Рахівському районі Закарпатської області знаходиться найвищий гірський курорт в Україні — Драгобрат. Сніг тут лежить з листопада по травень, а з вершин Драгобрату видніються Карпатські Чорногори. Лижники можуть покататися на 9 трасах різної складності, є трампліни для спортсменів.

Відпочинок в Закарпатті

Хуст

Цікаві пам'ятки Закарпаття можна побачити в місті Хуст, який розташувався біля підніжжя гори вулканічного походження. На цій горі ще в XI-XII століттях звели замок-фортеця, який захищає соляний шлях. Деякий час в XIV столітті замок належав предку графа Дракули. До наших днів "дожили" лише руїни.

За чотири кілометри від Хуста знаходиться найбільший в Середній Європі природний осередок нарцису вузьколистого, відомий як "Долина нарцисів". Тому їхати до Хуста стоїть в травні, коли долина перетворюється в білий квітковий килим.

Відпочинок в Закарпатті  

Відпочинок в Закарпатті — це хороший спосіб відсвяткувати Новий рік, провести травневі свята, зайняти вільний час влітку або насититися осінніми ароматами та смаками. У кожному містечку знайдуться місцеві визначні пам'ятки, ресторани й кафе, а місцеві жителі запропонують море послуг, які включають домашнє харчування, піший туризм, кінні прогулянки, збирання грибів та ягід. Загалом, нудьгувати не доведеться.