Осінній відпочинок українців під час війни: куди їдуть, які критерії вибору

Ольга Даниленко | Всі новини автора
відпочинок в Закарпатті

Навіть в умовах постійних загроз та обмежень, українці не полишають можливостей для відпочинку (85% опитування планують або хочуть поїхати у відпустку). Для багатьох громадян це стало способом підтримки психічного здоров’я і короткостроковим відривом від воєнних реалій. Однак повномасштабне вторгнення суттєво змінило як підхід до вибору туристичних напрямків, так і критерії вибору місць під час відпочинку. Bimbarent, сервіс оренди транспорту від власників, проаналізував, як українці вибирають осінній відпочинок під час війни та які ТОП туристичні напрямки популярні зараз.

Критерії вибору місць для відпочинку

  • На перший план вийшли питання безпеки. Тепер 75% опитаних звертають увагу на наявність укриттів поблизу туристичних об’єктів. 
  • Крім того, 64% українців зважають на питання енергонезалежності. В осінньо-зимовий період питання безперебійного електропостачання стає на перше місце. Готелі, що мають генератори або інші засоби автономного електропостачання під час можливих блекаутів, отримують додаткові переваги перед кліентами.
  • Економічна ситуація в країні також внесла корективи. Вартість відпочинку — став головним критерієм вибору (41% респондентів). 
  • Також за даними опитувань, 47% респондентів відзначають, що подорожі і короткі відпустки допомагають знизити стрес і підтримати емоційну стабільність під час війни.

ТОП осінніх напрямків, що цікавлять українців для відпочинку восени:

Ужгород, Закарпаття та Івано-Франківщина

  • Ужгород — велична архітектура, затишні вулички та мальовничі краєвиди. Восени в Ужгороді проходить фестиваль, де місцеві винороби презентують свої найкращі вина - "Закарпатське Божоле", яке припадає на середину листопада. Також на гості можуть скуштувати страви традиційної закарпатської кухні: бограчі, лангоси, печена форель та багато іншого. 
  • Термальні води Закарпаття: Для тих, хто шукає оздоровлення, Закарпаття багате на термальні води у містах Солотвино, Берегово, Косино та Лушмори. Термальні комплекси, оснащені басейнами, сауною та спа-процедурами.  
  • Івано-Франківська область: Якщо ж ви шукаєте активний відпочинок, то Вам на Буковель. Хоча цей комплекс більше відомий своїми зимовими катаннями на лижах, осінню тут є чим зайнятися:  вело маршрути, пішеходні стежки, джип-тури гірськими дорогами, троллей і навіть купання в озері Молодості (поряд є СПА центр). 
  • Яремче: Поряд розташоване місто Яремче. Серед популярних маршрутів — тропа Довбуша, що займе у вас близько трьох годин, або підйом на гору Маковиця, який потребує 4-5 годин. Більш досвідчені туристи обирають шлях на полонину Туршугувата чи тропу Кам’янка. Окрім походів, у Яремчі відпочивают у чанах — традиційні купелі з гарячою водою.
  • Додамо, що найвищі карпатські вершини, такі як Говерла чи Піп Іван, чекають на тих, хто готовий підкорити їх у будь-яку пору року. Але не забувайте про безпеку.
  • Водоспад Шипіт: восени він “найбурхливіший” завдяки дощам. Висота водоспаду – 14 метрів, він входить до 7 природних чудес України.
  • Синевирський перевал: З висоти 793 метри відкривається вид на гірські хребти Ґорґани та полонину Боржава. Тут знаходиться озеро Синевир: Найбільше озеро Українських Карпат, розташоване на висоті близько 1000 м над рівнем моря, оточене хвойним лісом. Тут багато туристів.

Львівська область

  • Тустань: Ця наскельна фортеця була заснована ще в IX столітті, слугуючи оборонним і адміністративним перевалочним пунктом на соляному шляху, що проходив через Карпати. Хоча від дерев'яних споруд зараз майже нічого не лишилося, завдяки археологічним знахідкам вдалося відтворити частину будівлі, яка колись була побудована на скелях, що піднімаються на 30-80 метрів.
  • Ще однією популярною точкою на карті осінніх подорожей українців є гора Захар Беркут, або Високий Верх. Це місце відоме канатною дорогою — 2800 метрів (50 хвилин підйом).

Гора Захар Беркут (Високий Верх): Доступна канатною дорогою (2800 м, 50 хвилин підйом). З вершини відкривається вид на Сколівські Бескиди та осінні букові ліси. Можна скуштувати традиційні страви та напої.

Популярні Замки регіону:

  • Підгорецький замок

  • Олеський замок

  • Замок Паланок (Мукачівський замок, Закарпатська область)

Черкащина восени: Тарасова гора та Уманська "Софіївка"

  • Канівська Тарасова гора - меморіальний комплекс на високому пагорбі.  З оглядового майданчика на вершині гори відкривається неймовірний краєвид на широкий Дніпро та його прибережні простори.
  • Парк "Софіївка" в Умані — це також одна з найвідоміших ландшафтних пам’яток України. Створений у кінці XVIII століття, цей парк є справжньою перлиною садово-паркового мистецтва. 

Хмельницька область. Бакота: приховане диво на берегах Дністра

Сьогодні Багота це унікальна туристична локація на території Національного природного парку «Подільські Товтри». Це затоплене село, де можна покататися на яхті, половити рибу, відпочити від міста. 

Чернівці: 

Гарна архітектура міста та “перлина” регіону - Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Також тут доступніші ціни на готелі та ресторани, ніж в інших туристичних напрямках. 

Замість висновку: Попри всі труднощі, український туристичний бізнес продовжує розбудовуватися. На ринку за 2 роки з'явилося 800 оголошень про продаж готелів, і одночасно ведеться активне будівництво 80 нових сучасних комплексів, що підкреслює довгострокову віру у туристичний бізнес.