26.07.2020, 18:41

Як правильно прибирати і сушити часник

Татьяна Землянко | Всі новини автора
чеснок

Настала пора збору врожаю часнику, тому дуже важливо зробити це правильно. Часник вважається найпопулярнішою і корисною пряністю, головне, знати, як його можна зберегти в зиму, наприклад, засушити. Сьогодні ми розглянемо цю тему детально.

Час збору часнику залежить від його сорту, але в основному його прибирають з другої декади липня і до початку серпня. Спочатку робимо підготовку: слід два-три дні часник взагалі не поливати, а викопування повинно проводитися тільки в сухій землі. Викопаний часник можна залишити сушитися прямо на землі, якщо погода суха, або під навісом, якщо дощ і сиро. Мити його не можна ні в якому разі, адже він запріє. Приміщення для сушіння має добре провітрюватися, уникайте прямих сонячних променів для збереження корисних властивостей цієї культури.

Як тільки часник добре просушився, його можна скласти в сітки або дерев'яні ящики, в поліетиленових пакетах або мішках зберігати не можна, тому що він зіпсується від цвілі. Приміщення повинно бути прохолодним і обов'язково сухим.

Способи сушіння

  1. Можна сушити природним чином в приміщенні або на вулиці, але обов'язково в тіні. На цей процес піде тиждень або навіть два. Як підготувати? Чистимо зубчики часнику, ретельно досліджуючи на наявність темних плям, видаляємо, якщо такі існують, нарізаємо пластинками і розкладаємо на папері. Далі слід стежити за ним і перевертати в міру потреби, поки висушиться.
  2. Процес сушіння в духовці займе значно менше часу. Духовку включаємо на 50 градусів і для циркуляції повітря тримаємо трохи прочиненими. Сушка відбувається від 3 до 6 годин, обов'язково стежте за пластинками, щоб вони не почорніли, періодично перевертайте їх. Через 3 години спробуйте: якщо стане крихким і почне легко ламатися, значить, він готовий.
  3. Різноманітність техніки пропонує і інші варіанти. Можна скористатися електросушаркою для овочів. Підготовка така ж, сушка за часом однакова з духовкою, температуру встановлюйте 50-60 градусів.
  4. Ще добре висушений часник, ламкий і хрусткий, можна подрібнити, перетворивши його в часниковий порошок: для цього використовуйте кавомолку або блендер.

Читайте також: Фітофтороз на картоплі та помідорах: народні методи боротьби

Зберігання

Сушені слайси або порошок слід зберігати в щільно закритій скляній тарі з темного скла. Аби часник не зіпсувався від попадання вологи, набирайте його тільки за допомогою сухої ложки. Це так само допоможе зберегти його дивовижний запах.

Використовуючи ці нескладні правила, ви зможете зберегти часник протягом всієї зими.

теги: